Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Joi, 09 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

19 Februarie 2020
Vizualizari: 4055
Comentează add

Copiii concepuţi prin fertilizare in vitro prezintă un risc uşor mai mare de deces în prima perioadă a vieţii în comparaţie cu cei concepuţi în mod natural, sugerează un studiu.

Copiii concepuţi prin fertilizare in vitro, risc mai mare de deces

florin-lepadatu

 Maternitatea Giulești. Foto: Agerpres.

Copiii concepuţi prin fertilizare in vitro prezintă un risc uşor mai mare de deces în prima perioadă a vieţii în comparaţie cu cei concepuţi în mod natural, sugerează un studiu publicat în jurnalul medical Sterility and Fertility, citat de United Press International.

Într-o analiză care a cuprins peste 7.000 de copii care au murit înainte de a împlini vârsta de un an, o echipă de cercetători de la Institutul Karolinska din Suedia a remarcat că cei care au fost concepuţi prin FIV prezentau un risc de deces cu 45 de procente mai mare în prima parte a vieţii în comparaţie cu ceilalţi.

Studii anterioare au demonstrat că sarcini induse prin FIV prezintă un risc mai mare de subponderalitate la naştere, naştere prematură şi defecte la naştere.

Cercetătorii au selectat doar copii proveniţi din sarcini unice şi au comparat rata de mortalitate între cei concepuţi prin diferite tipuri de tehnici de reproducere asistată cu cei concepuţi în mod natural.

Ei au analizat date de la peste 2,8 milioane de copii născuţi în Suedia de-a lungul unei perioade de 30 de ani - dintre care aproximativ 43.500 au fost rezultatul reproducerii asistate, informează Agerpres.

În total, 7.236 de copii au murit înainte de împlinirea vârstei de un an şi, dintre aceştia, doar 114 au fost concepuţi folosind tehnici de reproducere asistată.

După ajustarea datelor în funcţie de vârsta mamei şi infertilitatea anterioară, cercetătorii au identificat un risc de deces cu 45 de procente mai mare înaintea vârstei de un an în cazul copiilor concepuţi prin FIV în comparaţie cu cei concepuţi în mod natural.

Nivelul riscului a variat în funcţie de tipul de tehnică de reproducere asistată şi de numărul de zile care au trecut de la naştere - iar riscul a scăzut treptat după primele săptămâni de viaţă, au remarcat autorii.

Spre exemplu, în prima săptămână de viaţă, copiii concepuţi în urma transferului unui embrion îngheţat aveau un risc de deces de două ori mai mare faţă de cei concepuţi în mod natural.

Principalele cauze de mortalitate infantilă în rândul copiilor concepuţi prin tehnici de reproducere asistată includ tulburări respiratorii, dezvoltarea incompletă a plămânilor, infecţii şi hemoragie neonatală, afecţiuni asociate adesea cu naşterea prematură.


Etichete exclusiv onlinematernitatebebeluşinou născuţi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live