Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Joi, 22 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

4 Noiembrie 2020
Vizualizari: 195
Comentează add

Interviu în exclusivitate cu premierul Ludovic Orban, aflat în vizită în Israel.

Cooperarea cu Israelul în domeniul medical „este foarte utilă”

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

FOTO: gov.ro

Aflat în vizită la Ierusalim, premierul Ludovic Orban a apreciat drept excelentă cooperarea dintre autorităţile române şi cele israeliene în privinţa modului de gestionare a pandemiei.

 

Într-un interviu în exclusivitate cu corespondentul nostru în Israel, premierul Orban a declarat că statul Israel „are un sistem medical performant” și că o cooperare româno-israeliană în domeniul sănătății este foarte utilă „mai ales în contextul pandemiei”.

 

Reporter: Dragoș Ciocîrlan - Cum apreciați rezultatele întrevederilor pe care le-ați avut până acum la Ierusalim din perspectiva întăririi colaborării bilaterale în domenii precum economic, sănătate, industria militară, inovație IT, securitate cibernetică ?

Ludovic Orban: Am avut o întrevedere foarte pozitivă cu premierul Israelului, Benjamin Netanyahu; de asemenea, o întrevedere foarte plăcută și prietenească cu președintele statului Israel, o discuție la fel de serioasă și de rodnică cu ministrul de externe. În toate discuțiile am abordat problema consolidării relațiilor dintre România și Israel, problema adâncirii cooperării în foarte multe domenii de activitate - atât în domeniul apărării, cât și în domeniul sănătății. Se ştie că statul Israel are un sistem medical performant, este extrem de avansat în foarte multe ramuri ale medicinei, și o cooperare în domeniul sănătății, mai ales în contextul pandemiei, este foarte utilă. Am discutat și de posibile proiecte concrete în acest domeniu. De asemenea, am discutat despre cooperarea în domeniul agriculturii și mai ales în domeniul îmbunătățirilor funciare, în domeniul managementului apei. Israelul este renumit prin faptul că reciclează 86% din apa menajeră, şi aici e un punct de colaborare, cu atât mai mult cu cât noi ne-am propus  un proiect extrem de ambițios - să finanțăm prin cadrul Programului național de recuperare și reziliență lucrări ample de îmbunătățiri funciare, refacerea sistemelor de irigații, lucrări de desecări, de combatere a eroziunii solului, de combatere a deșertificării, lucrări în care există o experiență foarte avansată în Israel. De asemenea, am discutat de colaborarea în domeniul cercetării, inovării și în domeniul tehnologiilor de vârf. Sigur că, în urma vizitei ministrului de externe Bogdan Aurescu și în urma discuției avute cu ministrul de externe al statului Israel, domnul Askenazi, s-au pus bazele unui grup de lucru care să stabilească noi proiecte concrete de colaborare în mai multe domenii de activitate. Acest grup comun de lucru și-a început activitatea și deja sunt explorate proiecte în domenii foarte variate.

 

Reporter: Cum vedeți cooperarea în domeniul investițiilor, investiții comune?

Ludovic Orban: Sigur, pe de-o parte trebuie o încurajare reciprocă a investițiilor atât din partea României, care încurajează și creează un mediu extrem de prietenos pentru investiții făcute de companii din Israel; de asemenea, și noi încurajăm prezența unor companii care să investească în Israel. De asemenea, evident, vor fi identificate proiecte comune care vor presupune investiții care să fie susținute de ambele părți - și aici, domenii pot fi foarte multe de cooperare, și deschiderea din partea noastră este extrem de serioasă.

 

Reporter: Cum vedeți evoluția situației regionale, având în vedere situația tensionată din Mediterana, amenințarea iraniană?

Ludovic Orban: Am urmărit cu atenție evoluția. În primul rând, salutăm relații normale dintre statul Israel și mai mult state, cum ar fi Emiratele Arabe Unite, Bahrein, Sudan. Normalizarea relațiilor între Israel și țări arabe reprezintă o evoluție extrem de favorabilă și poate să fie continuată de normalizarea relațiilor cu cât mai multe state. În ceea ce privește Iranul, în mod clar susținem că Iranul trebuie să rămână în cadrul tratatelor negociate, și anume trebuie oprit practic efortul pe care îl fac și care riscă să afecteze echilibrele regionale. De asemenea, considerăm că disputele din Mediterana de Est privind delimitările maritime trebuie să fie soluționate exclusiv pe cale pașnică și în conformitate cu dreptul internațional. Un exemplu promițător în această direcție este debutul negocierilor dintre Israel și Liban pentru demarcarea frontierei maritime, cu sprijinul Statelor Unite ale Americii și al Organizației Națiunilor Unite. Identificarea de soluții de compromis contribuie la sporirea încrederii şi securității în regiune și oferă avantaje economice importante. Suntem interesați pentru întărirea acestor demersuri de îmbunătățire a relațiilor, pentru că ele reprezintă un pas important pentru un viitor pașnic, care să asigure revenirea la normalitate.


Etichete (ii)israelierusalimcooperareromania

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live