Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

30 Iunie 2022
Vizualizari: 272
Comentează add

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat UE că a început să coboare cortina de fier între ea şi Rusia.

Cooperare Rusia - Belarus privind securitatea internaţională şi regională

alexandru-beleavski-moscova

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. Foto: mid.ru

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, spune că summitul NATO de săptămâna aceasta a demonstrat că SUA vor să supună toate ţările voinţei lor. În opinia sa şi deciziile UE sunt dictate de Washington. O cortină de fier coboară între Rusia şi Occident, pe fondul unei crize diplomatice fără precedent, din cauza conflictului din Ucraina, a declarat Lavrov, astăzi, la Minsk, la o întâlnire cu omologul său din Belarus, iar occidentalii să fie atenţi să nu îşi prindă degetele în ea, mai spune el. Corepondentul RRA la Moscova, Aleksandr Beleavschi:

Reporter: Rusia şi Belarus sunt îngrijorate de agravarea situaţiei de securitate internaţionale şi regionale, ca urmare a activităţilor distructive ale unor state şi alianţe şi confirmă că vor continua să coopereze strâns în toate problemele legate de securitatea internaţională, stabilitatea strategică, neproliferare şi controlul armamentului, se arată în declaraţia comună adoptată, astăzi, la Minsk de miniştrii de externe ai celor două ţări: Serghei Lavrov şi Vladimir Makei. Declaraţia subliniază că interesele ambelor ţări sunt direct afectate de acţiunile statelor occidentale şi urmăresc schimbarea echilibrului de forţe din Europa, de creşterea fără precedent a potenţialelor şi activităţilor militare ale SUA şi NATO, realizarea segmentului european al scutului american antirachetă.

Totodată, ministrul rus de externe a subliniat că Moscova nu a iniţiat procedura juridică de reziliere a actului fondator NATO-Rusia din 1997, menţionând că nici NATO nu a abordat acest subiect. Pe de altă parte, Serghei Lavrov a acuzat UE că a început să coboare cortina de fier între ea şi Rusia, sfătuindu-i pe europeni s-o facă cu atenţie "pentru a nu-şi prinde ceva". Şeful diplomaţiei ruse subliniat că dacă şi când se va ajunge la reluarea dialogului între Rusia şi Occident, Rusia nu va mai crede nici SUA, nici UE. Rusia nu se închide, dar dacă Occidentul îi va face propuneri, ea nu va acţiona doar pentru a satisface intersele lu unilaterale, ci va cere ca dialogul să se bazeze pe principiile egalităţii în drepturi şi echilibrului de interese, a subliniat ministrul rus de externe.


Etichete (ii)securitaterusiabelarusMinistrul rus de externe

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live