Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Miercuri, 19 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Anca Șurian Caproş

23 Ianuarie 2016
Vizualizari: 1120
Comentează add

Chiar dacă nimeni nu se uită în dicţionar ca să vadă ce statut are, incontestabil COOL există!

Cool!

anca-surian-capros

Foto: pixabay.com.

Chiar dacă nimeni nu se uită în dicţionar ca să vadă ce statut are, incontestabil COOL există! Că altfel nu ar fi COOL să mănânci bio, să te îmbraci cu haine second hand, pardon, vintage sau să faci călătorii interesante.

Dar nu trebuie să te străduieşti atât ca să aproximezi o definiţie, cuvântul e şi prin dicţionarele noastre! E drept, în "Micul dicţionar academic", COOL e un pic... demodat, definit fiind ca acea "manieră reţinută, interiorizată de interpretare în jazzul modern."

Dar nu cred că pe baza acestei definiţii a ajuns COOL celebru, deşi în limba engleză există şi acest sens, ba şi unul propriu care se referă la ceva răcoros. Nu, sensul cu adevărat popular la scară globală, nu doar la noi, e cel de "grozav", "extraordinar", "nemaipomenit", sens de care a aflat şi o ediţie mai recentă a DEX-ului, citată pe dexonline.ro. Ceea ce înseamnă că, "oficial", COOL e cuvânt al limbii noastre. Doar că toate acestea nu înseamnă că i se poate şterge cu buretele trecutul... argotic. Sau dacă vreţi să nu sune atât de dur, nu înseamnă că nu a făcut parte niciodată din maniera ludică de exprimare a tinerilor. Mod de exprimare în care însă COOL stă liniştit alături de mai vechiul OK sau de simpaticul FUNNY pentru variaţie... sinonimică şi i se opune lui HORROR  când ceva e prea de tot non-COOL şi lui CREEPY sau LOSER pentru o atitudine... mai tandră... Şi e sinonim cu neaoşele "belea", "marfă" sau chiar "mişto". Toate exemple de expresivitate ludică, zice Rodica Zafiu, cea care le consideră semne distinctive ale unei "terminologii" pe care unii se grăbesc să o acuze, poate pe nedrept, de prea mare preferinţă pentru împrumuturi din engleză.


Etichete coollimba romana la minut

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live