Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA 10 - continuare Joi, 13 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, Washington

17 Februarie 2018
Vizualizari: 531
Comentează add

Secretarul de stat, Rex Tillerson, s-a întâlnit la Ankara, cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan

Convorbiri maraton SUA-Turcia, la Ankara

doina-saiciuc-washington

 

Şeful diplomaţiei americane, Rex Tillerson, a avut o întâlnire lungă, la Ankara, cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, pentru a încerca să detensioneze relaţiile devenite explozive, de mai multe săptămâni, din cauza ofensivei Ankarei împotriva unei miliţii kurde siriene.

După convorbiri-maraton, SUA şi Turcia au convenit, ieri, să deschidă un dialog oficial pentru a-şi rezolva diferenţele de poziţii cu privire la miliţiile kurde din Siria, evitând, astfel, un aproape colaps în relaţiile bilaterale.

Secretarul de stat Rex Tillerson a anunţat, la încheierea convorbirilor cu preşedintele Erdogan şi cu ministrul de externe Çavuşoglu, înfiinţarea unui grup de lucru de negocieri care ar avea o primă reuniune la mijlocul lunii martie.

Principala ţintă a domnului Tillerson la Ankara, spun observatorii, a fost să calmeze apele între doi aliaţi care se aruncaseră aproape unul la gâtul celuilalt. "Ne aflăm într-un punct de mică criză în relaţii", a spus secretarul de stat american într-o conferinţă de presă comună cu omologul turc, adăugând: 

Rex Tillerson: "Ţările noastre împărtăşesc aceleaşi interese în Siria: înfrângerea ISIS, zone sigure şi stabile, o Sirie independentă şi unificată. Recunoaştem dreptul legitim al Turciei de a-şi securiza graniţa. Luăm cu seriozitate în considerare atunci când aliatul nostru din NATO - Turcia - spune că are îngrijorări de securitate". 

În ciuda declaraţiei lor de bunăvoinţă, însă, atunci secretarul de stat Tillerson, cât şi ministrul de externe turc, Çavuşoglu, au repetat, în cursul conferinţei de presă, poziţiile ţărilor lor, poziţii care au condus la criza relaţiilor bilaterale şi la ameninţările proferate de către liderii turci. 

Rex Tillerson: "În ce priveşte Afrin, cerem Turciei să se reţină în operaţiunile sale, pentru a minimiza numărul victimelor civile şi să evite acţiunile care ar escalada tensiunile în acea arie". 

Diferenţele de poziţii au ameninţat să se agraveze atunci când preşedintele turc, Erdogan, a avertizat că trupele americane din jurul oraşului sirian Manbij vor simţi lovitura palmei otomane, dacă se vor afla în calea trupelor turceşti. Çavuşoglu a spus că Turcia aşteaptă ca trupele americane din Manbij să se retragă la est de Eufrat, în vreme ce Tillerson a arătat că forţele SUA se află acolo pentru a se asigura că oraşul nu cade din nou în mâinile militanţilor.

Prima reuniune a grupului de lucru va discuta problema oraşului Manbij, controlat de miliţiile siriene kurde, susţinute de SUA, care au acolo o prezenţă militară. Washingtonul consideră că luptătorii sirieni kurzi constituie forţa cea mai eficientă în lupta pentru înfrângerea ISIS şi s-a oferit, săptămâna aceasta, să le trimită o nouă asistenţă de 550 de milioane de dolari.

O altă problemă discutată la Ankara a fost planul de achiziţie de către Turcia a sistemului rusesc de apărare antiaeriană S-400, care nu este compatibil cu echipamentele NATO. Ca atare, Turcia ar putea fi sancţionată sub incidenţa unei legi adoptată anul trecut de Congresul SUA.

Pe de altă parte, ministrul de externe Çavuşoglu a declarat furia Ankarei în legătură cu clericul Gülen, care, cred oficialii turci, s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat din 2016 şi care trăieşte în Pennsylvania, SUA. Secretarul de stat Tillerson a arătat că Washingtonul va examina orice dovezi pe care le va aduce Turcia. Curţile federale consideră dovezile prezentate până acum insuficiente pentru ca SUA să îl extrădeze pe Gülen, aşa cum doreşte Turcia.

America este, pe de altă parte, nemulţumită că Turcia a arestat mii de cetăţeni, ca şi angajaţi americani şi turci ai ambasadei SUA şi consulatelor americane din Turcia. 

Rex Tillerson: "Continuăm să avem serioase îngrijorări în legătură cu detenţia angajaţilor locali şi cetăţenilor americani care au fost arestaţi în condiţiile stării de urgenţă. Vom continua să discutăm cu omologii turci pentru o soluţionare satisfăcătoare a acestor cazuri. Cerem Turciei să îl elibereze pe pastorul Andrew Brunson şi să îi elibereze pe ceilalţi cetăţeni americani, care, credem noi, sunt deţinuţi pe nedrept".


Etichete AnkaraRex TillersonErdoganSiriaÇavuşogluISISManbijNATOGülenAndrew Brunson

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live