Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE - continuare Duminică, 26 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Adrian Lungu, Sălaj

18 Februarie 2019
Vizualizari: 287
Comentează add

Semnalul vine după ce aproape 1.300 de kilograme de produse din carne de porc, care au ajuns din Ungaria într-un depozit din Timişoara, au fost puse sub sechestru

Control mai riguros în privinţa importurilor de animale-susţin specialiştii

adrian-lungu-salaj

   

Aproape 1.300 de kilograme de produse din carne de porc, care au ajuns din Ungaria într-un depozit din Timişoara, au fost puse sub sechestru de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş, întrucât nu erau etichetate corespunzător.

Directorul DSVSA Timiş, Adrian Popa, a explicat că produsele nu aveau ştampila specifică pentru comerţul intracomunitar şi au fost confiscate înainte de a ajunge în magazine. El a mai precizat că inspectorii sanitar-veterinari au mai depistat, anterior, un alt lot de 400 de kilograme, provenit tot din Ungaria, pentru care se aşteaptă rezultatele de laborator în ceea ce priveşte pesta porcină africană.

Specialiştii în zootehnie atrag atenţia că este nevoie de un control mai riguros în privinţa importurilor de animale pentru popularea fermelor. În acest fel poate fi evitată transmiterea unor boli noi care se pot dezvolta rapid în rândul efectivelor din România.

Boli grave, care afectează efectivele de animale din România, pot fi evitate prin protejarea patrimoniului genetic românesc, a declarat pentru Radio România Actualităţi doctorul în zootehnie Ioan Cherecheş 

Ioan Cherecheş: "Odată cu aceste animale, am adus boli pe care nu le-am avut şi pot să încep din 1959-1964, când s-a adus roşia daneză să ameliorăm roşia dobrogeană şi am băgat lecuoza în România.

În ultimul timp se vorbeşte de boala limbii albastre, de scrapie, de alte minuni sau, mai mult decât atât, nu au fost exteriorizate, nu am avut animale bolnave. Noi am lichidat TBC, leucoza şi aşa mai departe prin măsurile luate anterior anului 1990".   

România deţine de secole rase rezistente la boli, care trebuie protejate. 

Ioan Cherecheş: "Ţurcana este de sute de ani pe acest teritoriu. Bivolul românesc este atât de bine ancorat în această zonă şi mai mult decât atât este singurul animal de pe Terra care nu face leucoză, care nu face TBC, iar produsele de la acest animal sunt extraordinare". 

Potrivit experţilor în zootehnie, este nevoie de un control mai riguros în privinţa importurilor pentru popularea de ferme, astfel încât să fie prevenite afecţiuni deosebit de grave la animale. 


Etichete Ioan CherecheşDSVSAAdrian Popaproduse din carnesechestrucontrolzootehnieleucozaTBCpesta porcină

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live