Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Joi, 06 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Liza Diaconu

4 Noiembrie 2011
Vizualizari: 1606
Comentează add

Reprezentatul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a atenţionat că este nevoie de schimbarea atitudinii administraţiei fiscale din România, pentru că altfel afacerile din ţară vor avea de pierdut.

Controalele financiare, "ineficiente în România"

liza-diaconu

Mihai Tănăsescu. Foto: arhivă Agerpres.

Modul de cheltuire a banului public trebuie să devină prioritatea autorităţilor din România în perspectiva anului 2013, dată la care vor expira acordurile de împrumut cu instituţiile internaţionale şi de când România va trebui să se gestioneze singură.

Măsurile luate până la această oră, în acord cu specialiştii FMI, Băncii Mondiale şi ai Comisiei Europene, au făcut ca România să fie pregătită în faţa unui eventual nou val al crizei economice, a apreciat, vineri, oficialul Fondului, Mihai Tănăsescu.

El a atenţionat, însă, că e nevoie de schimbarea atitudinii administraţiei fiscale din România, pentru că altfel afacerile din ţară vor avea numai de pierdut. 

"Creşterea economică bazată pe îndatorarea externă nu mai poate funcţiona mult, este nevoie de economisire internă pentru finanţarea investiţiilor. Între provocările economiei româneşti ar fi consolidarea fiscală printr-o mai bună gestionare a banului public, cât şi printr-o mai bună colectare a veniturilor bugetare", a spus preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. 

"Colectarea taxelor este una scăzută. În mod cert, avem o problemă de evaziune fiscală pe care noi o evaluăm undeva în jur de 10% din PIB. Evident că e utopic să crezi că o poţi elimina total, dar două, trei puncte procentuale din PIB cred că le putem aduna, dacă avem o determinare în această direcţie", a adăugat Ionuţ Dumitru.  

Reprezentatul României la FMI şi-a exprimat nemulţumirea faţă de maniera în care se efectuează controalele financiare în România. 

"Modul de cheltuire a banului public din bugetul de stat reprezintă una din principalele priorităţi ale administraţiei. Administraţia fiscală nu joacă rol de îndrumător. Administraţia fiscală şi în general toate instituţiile de control au rol de japcă, au rol de a se duce, de a controla şi a da o amendă. Acest tip de atitudine este unul total dăunător", a declarat Mihai Tănăsescu. 

Sistemul bancar "este solid"

Cât priveşte problema companiilor cu capital de stat, o soluţie ar fi combinarea managementului privat cu privatizarea acestora pe piaţa de capital, a precizat preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, Stere Farmache. 

"Întreprinderile de stat au atârnat, atârnă şi probabil că vor atârna în continuare greu în economia României. Ele sunt responsabile de multe deficienţe constatate în buget. Aceste societăţi pot, într-adevăr, să aibă o performanţă mai ridicată, dacă managementul privat ar fi articulat şi cu privatizarea acestor companii, prin oferte publice", a declarat Stere Farmache. 

Sistemul bancar are o mare flexibilitate, este solid şi cu perspectivă de adaptare la cerinţele economiei, a spus Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, precizând printre altele. 

"Sistemul bancar românesc a rezistat crizei, pe de o parte, acordul cu FMI şi cu Comisia Europeană, dar şi faptul că băncile străine care au subsidiare în România s-au comis să rămână cu aceeaşi expunere", spune Radu Graţian Gheţea.  

George Mucibabici, manager, este de părere că viitorul va fi al companiilor care inovează şi se adaptează constant la nevoiele pieţei.

În paralel, pilonii tradiţionali ai economiei, proiectele de construcţii, lucrările de infrastructură şi agricultură trebuie să rămână în topul priorităţilor statului în anii care vor urma.


Etichete Mihai Tănăsescuadministraţie fiscalăautorităţi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live