Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Controale mai stricte armelor cu muniţie oarbă

Statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să impună controale mai stricte armelor cu muniţie oarbă, pentru prevenirea transformării lor în armament cu muniţie activă.

Controale mai stricte armelor cu muniţie oarbă

Articol de Laurenţiu Văduva, 16 Iulie 2016, 11:10

Statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să impună controale mai stricte armelor cu muniţie oarbă, pentru prevenirea transformării lor în armament cu muniţie activă.

Sunt prevederile unor amendamente ale vechii legislaţii europene a armelor de foc, aprobate recent de Comisia pentru Piaţă Internă şi Protecţia Consumatorului din Parlamentul European.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Modificările prevăd ca orice armă transformată pentru a trage cu muniţie oarbă să continue să se afle sub reglementările UE. Se elimină un vid legislativ evident după valul de atacuri teroriste din Europa.

Directiva UE privind armele de foc, în vigoare din 1991 şi amendată în 2008, stabileşte condiţiile în care persoanele fizice pot, în mod legal, să achiziţioneze şi să deţină arme de foc sau să le transfere în alt stat membru.

Propunerea Comisiei de revizuire a Directivei a generat o serie de îngrijorări la nivelul publicului care respectă legea şi care s-a temut că nu va mai putea participa la unele activităţi legale precum tirul sportiv, reconstituirile militare şi vânătoarea tradiţională. Amendamentele votate aduc clarificări la acest capitol - a declarat eurodeputata Vicky Ford, preşedintele Comisiei IMCO şi raportor pentru acest proiect legislativ.
Aşadar, oricărei arme de foc care a fost transformată să tragă cu muniţie oarbă continuă să i se aplice legislaţia comunitară.

În categoria A – interzisă uzului civil – se află acele arme cu caracteristici specifice, precum cele semi-automate care pot să tragă peste 21 de cartuşe fără reîncărcare şi anumite arme de foc pliabile sau telescopice.

„Practicanţii tirului sportiv sunt exceptaţi de la restricţii cu condiţia să fie membri ai unui club de tir sportiv recunoscut, care participă la competiţii” - a explicat raportorul Vicky Ford.

Armele utilizate pentru combaterea dăunătorilor - precum puştile de calibru 22 – vor fi incluse în categoria B a armelor de foc pentru care este necesară o autorizaţie.

Amendamentele eurodeputaţilor mai prevăd excepţii pentru militarii în rezervă, muzee şi colecţionari, în condiţii stricte.

Statele membre vor crea un „sistem de monitorizare” pentru emiterea sau reînnoirea permiselor pentru armele de foc şi noi prevederi pentru vânzarea online sau la distanţă. Toate informaţiile necesare pentru a urmări şi identifica armele de foc vor fi stocate pentru o perioadă nedeterminată şi vor fi disponibile tuturor autorităților abilitate. Eurodeputaţii au inclus, de asemenea, prevederi pentru un mai bun schimb de informaţii între statele membre.

Care sunt paşii următori ?

Mandatul de a demara negocieri cu Consiliul Uniunii Europene va fi supus la vot după vacanţa de vară. Negociatorii Parlamentului, coordonaţi de către Vicky Ford, vor începe apoi discuţiile cu Preşedinţia Slovacă a Consiliului.