Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE Marţi, 07 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Marilena Frâncu

17 Mai 2018
Vizualizari: 898
Comentează add

Specialiştii propun autorităţilor luarea unor măsuri de reducere a procentului de sare din pâine şi alimente procesate pentru reducere numărului de persoane hipertensive.

Conţinutul de sare în alimente ar urma să scadă

marilena-francu

  Foto: www.soscardio.ro.

Studiile derulate în ultimii 12 ani arată o creştere a numărului de hipertensivi, pe fondul creşterii fenomenului de obezitate în rândul populaţiei, dar şi a consumului de sare, a declarat preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune, Maria Dorobanţu.

La conferinţa care a marcat Ziua Mondială de luptă împotriva Hipertensiunii Arteriale, ea a precizat că specialiştii propun autorităţilor luarea unor măsuri de reducere a procentului de sare din pâine şi alimente procesate.   

"Românii mănâncă peste 12 grame de sare pe zi, iar hipertensivii spre 14. În mod normal, ar trebui maximum 5, iar hipertensivii 3 - 4 grame pe 24 de ore. Cel mai bogat aliment în sare e pâinea la noi şi atunci, dacă reuşesc ca, împreună cu reprezentanţii industriei de panificaţie, să reducă măcar cu 1 gram conţinutul de sare şi, de asemenea, cei care fac semipreparate şi mai ales mezeluri, tot măcar cu 1 gram per kilogram, vor ajunge, până la urmă, să avem o reducere a prevalenţei hipertensiunii arteriale", a declarat Maria Dorobanţu.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că reducerea consumului de sare va fi prevăzută în viitoarea Lege a prevenţiei şi sunt programate să înceapă discuţii cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi cu toţi factorii implicaţi privind reducerea procentului de sare din alimente.

De asemenea, ministrul sănătăţii a adăugat că autorităţile sanitare pregătesc un program de screening pentru bolile cardiovasculare, finanţat din fonduri europene, în valoare de 25 de milioane de euro.

În România, peste 60% dintre decese sunt provocate de boli cardiovasculare, iar hipertensiunea arterială este una dintre principalele cauze ale mortalităţii.


Etichete Maria Dorobanţucardiovascularhipertensiune arterialăhipertensivisarepâinescreeningSorina Pintea

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live