Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Vineri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

2 Noiembrie 2010
Vizualizari: 1538
Comentează add

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că România va primi ultima tranşă de la FMI dacă parlamentul va adopta legea pensiilor, legea salarizării şi legea bugetului de stat pentru 2011.

Continuarea acordului cu FMI "depinde de adoptarea a trei legi"

paul-poterasi

Preşedintele României, Traian Băsescu. Foto: Administraţia Prezidenţială (Sorin Lupşa).

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi la Palatul Cotroceni după discuţiile cu partidele din arcul guvernamental că pentru a continua acordul cu FMI sunt necesare adoptarea legii pensilor, a legii salarizării şi a legii bugetului de stat pentru anul 2011.

Traian Băsescu a adăugat că în urma discuţiilor cu partidele aflate la putere poate spune că România nu va rata tranşa de la Fondul Monetar Internaţional şi de la Uniunea Europeană.

Este vorba de 1,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru acoperirea deficitului şi de încă un miliard de euro de la FMI care vor ajunge în rezerva BNR.

Preşedintele a mai spus că s-a reuşit ca în scrisoarea de intenţie cu FMI, BM şi UE să se plaseze ca sumele acordate pentru investuiţii în 2011 să fie alocate în primele două trimeste ale anului.

"Până acum banii de investiţii erau plasate in trimesrele trei şi patru, iar în acest mod se făceau reglajele de deficit bugetar prin tragerea banilor de la investiţii", a afirmat Traian Băsescu.

În acest sens Traian Băsescu a spus că a discuta cu partidele din coaliţie ca să înceapă stabilirea imediata a proiectelor care să să fie prioritare.

"Trebuie să fie declanşate procedurile de achiziţie astfel încât în ianuarie să fie semnate contractele", a spus preşedintele.

Şeful statului a vorbit şi despre un nou acord pentru anul 2011 cu FMI, Banca Mondială şi Uniunea Europeană.

"Vom începe negocierile pentru un nou acord cu FMI, BM şi UE în luna ianuarie în aşa fel încât, în cazul în care vom ajunge la o formă convenabilă României, acordul să intre în vigoare în continuarea celui care se termină în luna aprilie, dacă, prin îndeplinirea condiţionalităţilor, acordul va fi dus până în luna aprilie"", a  precizat Traian Băsescu.


Legile votate din "greşeală", retrimise în parlamene

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că, în cursul zilei de marţi, va retrimite parlamentului legile care prevăd reducerea TVA la 5 la sută la alimentele de bază şi neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei.

"În cursul zilei de astăzi le voi retrimite la Parlament pe ambele, celebrele legi votate din greşeală.

"Da, le voi trimite înapoi la parlament pentru reexaminare şi pentru punere în concordanţă cu angajamentele internaţionale ale României şi cu nevoia de predictibilitate în fiscalitate", a afirmat Traian Băsescu.

În ceea ce priveşte Ordonanţa 50, preşedintele a spus că speră ca aceasta să fie modificată şi să devină lege.

Tododată Traian Băsescu a spus că Ordonanţa 50 nu este cu aplicare retroactivă deoarece ea vizează ce se întâmplă în relaţia bănci-clienţi în momentul de faţă.

Acesta a adăugat că trebuie găsit un echilibru, astfel încât clientul să nu fie scutit de plata obligaţiilor de plată asumate iniţial, pentru că banii împrumutaţi nu sunt banii băncilor, ci ai deponenţilor, însă trebuie prevenită transferarea pierderilor băncilor din creditele neperformante în spatele clienţilor.

"Susţin neplata comisioanelor în situaţia plăţii anticipate a creditului", a mai spus preşedintele.


Etichete Traian BăsescuPalatul CotrocenipartideparlamentarePDLUDMRUNPRminorităţiFMIacordtranşă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live