Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Miercuri, 18 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, Washington

12 August 2017
Vizualizari: 815
Comentează add

Sunt examinate patru mari categorii de scenarii: a nu face nimic, a lovi regimul lui Kim Jong-un cu sancţiuni mai aspre, a face presiuni pentru negocieri sau confruntare militară.

Continuă războiul declaraţiilor între SUA şi Coreea de Nord

doina-saiciuc-washington

Presedintele SUA Donald Trump. Foto: Arhivă.

Continuă războiul declaraţiilor între SUA şi Coreea de Nord.

Preşedintele Donald Trump i-a avertizat pe nord-coreeni că dacă atacă SUA sau pe aliaţii săi, "li se va întâmpla ceea ce nu au gândit niciodată că ar fi posibil", după ce, recent, Phenianul a anunţat că planul său pentru lansarea unui atac cu rachete înspre insula Guam va fi finalizat la mijlocul lunii.

La Washinghton sunt luate în calcul mai multe scenarii, după cum transmite acum corespondenta Radio România Actualităţi, Doina Saiciuc.

Reporter: Sunt examinate patru mari categorii de scenarii: a nu face nimic, a lovi regimul lui Kim Jong-un cu sancţiuni mai aspre, a face presiuni pentru negocieri sau confruntare militară.

Un conflict armat ar putea avea loc în mii de locuri disparate, la kilometri depărtare, implicând un număr de naţiuni şi o mare varietate de arme, convenţionale sau nucleare.

În ce-l priveşte, secretarul apărării, James Mattis, a spus reporterilor că, desigur, există o opţiune militară, dar, a continuat şeful Pentagonului, "vrem să folosim diplomaţia".

Întrebat despre comentariile preşedintelui Trump privind 'focul şi furia' cu care vor fi loviţi nord-coreenii, Mattis a spus că retorica preşedintelui depinde de preşedinte, că el are propria retorică. Efortul american este condus diplomatic şi câştigă rezultate diplomatice, a spus şeful Pentagonului.

"Acum aş vrea să rămân la diplomaţie", a adăugat el, amintind: "Este prea bine cunoscută tragedia războiului. Nu are nevoie de altă caracterizare decât că ar fi catastrofal".

La Capitoliu însă, unul din cei mai importanţi senatori republicani, Lisa Graham, a spus că o confruntare militară cu Coreea de Nord ar putea fi acum inevitabilă, iar ambasadoarea SUA la Naţiunile Unite, Nikki Haley, a postat pe Twitter: "S-a terminat cu vorbitul despre Coreea de Nord", ceea ce sugerează că SUA sunt gata să acţioneze.


Etichete suacoreea de norddeclaratiidonald trumppheniankim jong uninsula guam

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live