Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE (Continuare) Marţi, 07 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Aura Neag, Londra

11 August 2021
Vizualizari: 266
Comentează add

Talibanii controlează în prezent 65% din teritoriul afgan și peste un sfert din capitalele de provincie.

Continuă ofensiva talibanilor în Afganistan

aura-neag-londra

  Militar afgan. Foto: Agerpres/ EPA

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a sosit astăzi la Mazari Sharif, principalul oraş din nordul Afganistanului, asediat de talibani într-o încercare de a coordona riposta împotriva insurgenților.
 
Cu numai câteva săptămâni înainte de retragerea totală a trupelor occidentale din această țară, după aproape 20 de ani de război, talibanii controlează în prezent 65% din teritoriul afgan și peste un sfert din capitalele de provincie.
 
Occidentul a cheltuit trilioane de euro pentru operațiunea militară NATO, iar la Londra, șeful Statului Major al Armatei britanice spune că aliații trebuie să dea explicații despre situația din regiune dacă talibanii vor prelua puterea.
 
La doar câteva săptămâni de la retragerea trupelor NATO din Afganistan, talibanii au cucerit cel puţin opt capitale regionale din 34, controlează cea mai mare parte a zonelor rurale, iar capitala ţării, Kabul, ar putea cădea în următoarele trei luni.
 
Şeful Statului Major al Armatei britanice, generalul Nick Carter, spune într-un interviu la BBC că guvernele occidentale vor avea de răspuns la întrebări dificile dacă talibanii vor prelua puterea.
 
Nick Carter: Cred că este un mare semn de întrebare cu privire la legitimitatea lor, dacă se va întâmpla asta şi dacă Vestul va mai dori să sprijine Afganistanul, dacă talibanii vor fi cucerit ţara într-o manieră care, în mod evident, este ilegitimă. Acestea vor fi întrebări dificile pentru guvernele occidentale.
 
Între timp, potrivit puţinilor jurnalişti independenţi care se află în Afganistan, atrocităţile comise de talibani împotriva civililor, inclusiv a copiilor, continuă. Cel puţin o mie de civili au fost ucişi de talibani în ultima lună.
 
Din această cauză, mulţi afgani încearcă să părăsească ţara, ceea ce, avertizează organizaţiile umanitare, va duce la o nouă criză a migranţilor, care inevitabil va afecta şi Europa.
 

Etichete afganistantalibaniNick Carter(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live