Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Joi, 23 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

7 Ianuarie 2011
Vizualizari: 1568
Comentează add

Guvernul german a anunţat că ia în calcul şi o ipoteză de origine infracţională în cazul contaminării cu dioxină a mai multor ferme din Germania.

Contaminarea cu dioxină, "posibil criminală"

sorin-solomon

Contaminare cu dioxină în mai multe ferme din Germania.Foto: Reuters.

Ministerul german al Agriculturii a evocat, vineri, indicii care înclină mai degrabă către o ipoteză infracţională în scandalul contaminării cu dioxină, informează AFP.

"Indiciile actuale înclină mai degrabă către acţiuni infracţionale", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului agriculturii.

Acizii graşi de uz industrial au fost amestecaţi cu grăsimi folosite la hrana animalelor.

"Încă nu ştim câte ferme sunt afectate. Trebuie să clarificăm contextul şi circumstanţele cazului. Ministrul Ilse Aigner a spus clar că agricultorii suferă din cauza unei situaţii provocate de o mână criminală, aş spune eu cu prudenţă", adaugă purtătorul de cuvânt al ministerului agriculturii.

Costurile de producţie pentru acizii graşi de uz industrial sunt mai mici decât cele pentru grăsimile alimentare.

"În astfel de cantităţi, nu poate fi o eroare", declară un oficial din Saxonia Inferioară, Konrad Scholz.

Purtătorul de cuvânt a refuzat să se pronunţe în legătură cu ideea creării unui fond special de urgenţă pentru ajutarea fermierilor afectaţi.

Aproximativ 4.700 de ferme sunt închise provizoriu din cauza riscurilor contaminării cu dioxină.

Preşedintele Federaţiei Agricole, Gerd Sonnleitner, cifrează prejudiciul la o valoare cuprinsă între 40 şi 60 de milioane de euro pe săptămână, cerând instituirea unui fond de susţinere.

Ouă confiscate în Olanda


Aproximativ 136.000 de ouă provenind din Germania şi care ar putea fi contaminate cu dioxină au fost confiscate marţi în Olanda, a anunţat vineri Organismul interprofesional olandez pentru animale, carne şi ouă, relatează AFP.

"Toate ouăle au fost confiscate", a declarat pentru AFP Pascalle Ruyter, purtătoare de cuvânt a PVE.

"Din câte ştim, acestea sunt singurele ouă suspectate de contaminare care au fost exportate către Olanda", a adăugat ea.

Aproximativ 3.000 de tone de acizi graşi contaminaţi cu dioxină au fost livrate în noiembrie şi decembrie în Germania, unde au fost folosite în alimentaţia animalelor.

Acizii graşi nu au fost vânduţi în străinătate dar aproximativ 136.000 de ouă provenind de la o crescătorie contaminată au fost livrate la începutul lui decembrie în Olanda, unei firme de prelucrare a ouălor.

Căutarea ouălor contaminate, lansată la sfârşitul lui decembrie de către Germania a condus în Marea Britanie, unde au fost livrate produse fabricate din aceste ouă.


Etichete dioxinăGermaniaagriculturăfermeouă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live