Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cont bancar de bază în oricare stat membru pentru cetățenii UE

Directiva stabileşte, printre altele, cadrul legal care îi va permite oricărui cetăţean al UE să-şi deschidă un cont bancar, într-un alt stat membru decât cel de reşedinţă.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 25 Iulie 2014, 17:32

Comisia Europeană salută adoptarea de către Consiliului de Miniştri a unei directive prin care cetăţenilor europeni li se va permite să-şi deschidă un cont bancar de bază în oricare stat membru.

Directiva stabileşte, printre altele, cadrul legal care îi va permite oricărui cetăţean al Uniunii să-şi deschidă un cont bancar, într-un alt stat membru decât cel de reşedinţă, indiferent de situaţia sa finanicară.

Este un drept solicitat intens în ultimii ani de asociaţiile de consumatori, în sprijinul cărora au venit şi studiile făcute de experţii europeni.

Audio: Cont bancar de bază în oricare stat membru pentru cetățenii UE.

Acum, executivul comunitar transmite că beneficiari ar urma să fie milioane de consumatorti care se loveau de obstacole în alte state membre.

În plus, odată înlăturată această problemă, consumatorii vor putea opta fără constrângeri pentru diferite bănci şi, în funcţie de alegerile pe care le vor face, vor putea scăpa de comisioanele mari.

La fel de important este faptul că odată cu obţinerea dreptului la un cont bancar de bază, se vor face implicit paşi către o adevărată piaţă unică a serviciilor finanicare, unul din marile obiective ale Uniunii Europene.

Propunerea pentru o directivă în acest sens a fost adoptată în luna mai a anului trecut.

La acea vreme, Comisia preciza că astfel se încurajează participarea la viaţa socială şi economică şi sesiza că în jur de 25 de milioane de europeni care declarau că îşi doresc un cont bancar, nu-l pot obţine. Statisticile mai arătau că peste 2,5 milioane de cereri au fost respinse, inclusiv pentru că o parte din solicitanţi au fost consideraţi prea săraci.

În total, se estimează că sunt aproape 60 de milioane de europeni care nu au un cont bancar de bază, mare majoritate în statele estice, mai ales în România şi Bulgaria.

Băncile vor fi obligate să accepte fără restricţii opţiunile clienţilor.

În cel mult 15 zile vor trebui să faciliteze eventuala cerere de schimbare a contului către o bancă din aceeaşi ţară şi în cel mult 30 de zile, dacă este vorba de o instituţie creditoare din alt stat membru.

După ce va fi semnată de Parlamentul European, directiva adoptată de Consiliu va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Statele membre vor avea la dispoziţie doi ani pentru a o transpune în legislaţiile naţionale.