Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Consumabilele de baie

Strictul necesar

Consumabilele de baie

Articol de Costin Enache, 17 Aprilie 2012, 12:52

Bureţi, lufe, bureţei, perii, periuţe, cască, mască, uleiuri, balsamuri, creme, spumanţi, geluri, emulsii, lăptişoare, pomezi, odicoloane, liubemuri, fâsuri, mezglemuri ori scrub, peal off şi... etc. – asta în cazul în care am pierdut ceva din vedere. Acuma sigur că mai sunt ele şi alte alea p-acolo, tot... strict necesare, dar mai puţin... vizibile – de-aia n-am să prea intru în alte detalii.

De ce atâtea însă şi de ce se folosesc toate în acelaşi timp de tre' să stea acolo şi nu pe rând?! Păi ori pentru că apropitarul n-are discernământ, ori pentru că e zăpăcit, ori pentru că n-a trecut încă peste frustrarea acumulată înainte de '89 (când în baia românească nu găseai mai mult de un săpun acolo... de sămânţă – Cheia cel mai probabil, un şampon oarecare, pasta de dinţi – musai Cristal şi un burete obosit – de ţi-era frică să te-apropii de el, că părea viu!), aşa..., ori pur şi simplu de-aia! Iar gamele-s şi ele... anti, pro, multi, ultra. De asemenea produsele se pot folosi înaintea... salubrizării personale, în timpul... mentenanţei corporale, başca după... baie. Şi să te ţii compoziţii, trei zile de-aş avea la dispoziţie şi tot m-ar prinde marţea viitoare pân' să-nchei. Da' măcar aşa, de-un fason, ia poftiţi: probiotic, proactiv, cu aloe, formula 1 (Q7, pardon), cu extract de... viermişori de măr, cu două nutriceramide. („Nu tri? Nu tri, mă, două!”) Sau 2 în 1, 3 în 1 ori chiar 4 în 1, 4x4 şamd. Toate-ţi promit că-ţi fac pielea mai... moale sau mai fermă, mai catifelată ori mai strălucitoare, de căprioară sau care pur şi simplu ţi-o iau de pe tine! A, şi... tonifiază, da. Vitaminele (şi astea de la A la Z) îmbunătăţesc, zămislesc, împletesc, încreţesc, descreţesc, alcătuiesc, stabilesc şi... transformă. (De-aici probabil ideea că din baie ieşi alt om...)

Nici hârtia igienică n-a scăpat de avântul variaţiunilor pe aceeaşi temă; acum e şi-asta pe straturi, cu arome, 8+2, multi-pack, mega-pack, giga, terra sau... tot de Adjud, că dacă am crescut cu ea şi de Buşteni nu se mai face... În fine, vroiam să subliniez că şi pe segmentul ăsta au apărut reflexe de consum: ştiu oameni care fără de-aia reciclată nici nu se-aşează... la discuţii.

Chit că s-ar putea să nu fie întotdeauna la vedere, piatra ponce nu poate lipsi nici ea din registru; totuşi aici compoziţia rămâne neschimbată, forma mai variind, da' nici asta prea... dihai – bobul de fasole sau rinichiul (nu-mi dau seama) fiind maximul de inventivitate... „ponce” zărit de mine.

Nimic însă nu rivalizează cu... abţibildurile şi posterele de pe uşă şi faianţă. (Le-am pus şi pe-astea la consumabile pentru că în timp de-atâta abur ori se desprind, ori se scorojesc, ori pur şi simplu te saturi de ele şi-atunci... le schimbi, le-arunci, le-acoperi... Te priveşte!) Eh, aici e-aici! Nici nu vă-nchipuiţi cum e să admiri o colecţie-ntreagă de... momozauri stickicioşi adunată-n luni şi luni de zile, promoţie după promoţie, iaurt după iaurt! Apoi: cum Pamela Anderson şi Patrick Duffy (Bobby din „Dallas”, ca să fiu mai explicit) au cam expirat, era firesc s-apară elemente noi, numai bune de pus de pus în baie (ideal pe uşă, ca să nu se ude). Paleta e-n schimb atât de largă, încât n-am să dau decât două... exemple care mie mi-au cam dat fiori: închipuiţi-vă şi dumneavoastră cum ar fi să faci duş cu ochii la calendarul creştin ordodox din 1982 sau să te speli pe dinţi în timp ce în oglindă îl vezi rânjind în spatele tău pe Jack Nicholson în Jocker-ul... bătrân din Batman!

Atenţie deci când şi unde intraţi! Nici în baie lucrurile nu sunt întotdeauna atât de simple pe cât par... Cât despre toaletele publice... Ehe, asta-i cu totul şi cu totul altă poveste...

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
România, împreună 23 Octombrie 2013, 12:02

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase

Adesea, le descoperim din întâmplare, alteori le căutam îndelung - toate păstrează amintiri şi urmele timpului.

Lucrurile vechi pot fi cele mai valoroase
Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
România, împreună 16 Octombrie 2013, 15:05

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului

Proiectul va permite orăşenilor să păşească în lumea tradiţiilor rurale. Va fi aplicat în paralel cu un proiect "în oglindă"...

Timişoreni, mutaţi temporar în case din Muzeul Satului
Târg de must la Bistriţa
România, împreună 15 Octombrie 2013, 12:42

Târg de must la Bistriţa

Nici nu am trecut de jumătatea lunii şi mustul e deja în butoaie, iar fermierii se bucură de o recoltă frumoasă.

Târg de must la Bistriţa
Evreii someşeni
România, împreună 09 Octombrie 2013, 13:37

Evreii someşeni

La Bistriţa a existat un ghetou aflat pe locul unde azi se află Staţiunea de Cercetare Pomicolă, mai precis pe Dealul Dumitrei.

Evreii someşeni
A ales să traiască altfel
România, împreună 08 Octombrie 2013, 11:46

A ales să traiască altfel

Are doar 27 de ani şi a vizitat 40 de ţări de pe toate continentele. Nu ca şi turist, ci ca şi călător.

A ales să traiască altfel
O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
România, împreună 04 Octombrie 2013, 12:57

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut

Conacul din Maxut, județul Iași, timp de 58 de ani a fost reședința de vară din Moldova a familiei Ghica-Deleni.

O restaurare de succes. Castelul Polizu de la Maxut
Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
România, împreună 02 Octombrie 2013, 13:19

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!

Virgil Rus, doctor în educaţie fizică şi sport la Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj, a conceput programul care îşi propune să...

Bistriţeni, poftiţi la concurs de slăbit!
"Artă şi fum"
România, împreună 02 Octombrie 2013, 12:51

"Artă şi fum"

Casa de cultură a municipiului Cluj-Napoca găzduieşte expoziţia de fotografie intitulată "Patimă şi viciu, artă şi fum".

"Artă şi fum"