Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Vineri, 05 Martie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Alex Olaru

16 Ianuarie 2015
Vizualizari: 591
Comentează add

Executivul comunitar a lansat consultările privind vânzarea în comun a anumitor produse, respectiv pentru aplicarea normelor antitrust în sectorul agricol.

Consultări privind normele antitrust ale UE în domeniul agricol Consultări privind normele antitrust ale UE în domeniul agricol - Conține audio

alex-olaru

Euranet Plus.

Consultarea demarată în acest sfârşit de săptămână privind normele antitrust ale Uniunii în domeniul agricol, se aplică vânzării de ulei de măsline, carne de vită, animale vii și culturi arabile.

Demersul are loc la mai puţin de o lună de la intrarea în vigoare a noii polici agricole comune.

Scopul primordial al noilor norme este uşurarea activităţii producătorilor.

Aceştia vor putea , în anumite condiţii, că vândă în comun produsele, precizează Comisia într-un comunicat. Generic, cooperarea trebuie să crească eficienţa.

Audio: Agenda Europeană. (Euranet Plus)

Concret, pentru a putea vinde în comun, organizaţiile trebuie să furnizeze servicii de sprijin, cum ar fi depozitarea, distribuția și serviciile de transport, iar cantitatea comercializată să nu depăşească un anumit prag.

Comisia precizează şi faptul că oferă orientări cu privire la modul optim de utilizare a acestor norme, astfel încât fermierii să nu fie luaţi pe nepregătite. Este o provocare în sine, deoarece executivul comunitar trebuie să asigure totodată ţi condiţiile de concurenţă echitabilă pentru operatorii de pe piaţa unică. Şi pentru a evita situaţii neplăcute, experţii europeni au avut deja discuţii şi consultări cu autoritățile naționale de concurență și ministerele agriculturii.

Simplificare este aşadar cuvântul de ordine pe care şi l-a asumat comisarul Phil Hogan, încă de la preluarea mandatului.

Cu toate acestea, deşi politica agricolă comună a fost stabilită până în 2020, Comisia nu are o misune tocmai uşoară: "Vreau să fie clar pentru toată lumea, simplificarea procedurilor e oricum…numai nu simplă. Îmi iau însă angajamentul că voi revizui legislaţia şi voi vedea ce poate fi simplificat, fără a reduce din efieicţa politcii agricole comune".

Prin această consultare, Comsia invită toate părțile interesate să își prezinte observațiile. În funcţie de răspunsurile şi reacţiile primite, executivul de la Bruxellesprecizează că își va revizui propunerea în vederea adoptării orientărilor finale până la sfârșitul acestui an.


Etichete Euranet PlusUniunea EuropeanaComisia Europeanaantitrustnormeagriculturamaslinecarne de vitaanimaleculturi

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live