Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Consultări pentru programul "Un nou elan pentru Europa"

Noua Comisie Europeană, condusă de Jean-Claude Juncker, a lansat consultările pentru definitivarea programului său de lucru pentru anul viitor, denumit "Un nou elan pentru Europa".

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 15 Noiembrie 2014, 13:33

Comisia Juncker este hotărâtă să restabilească încrederea cetăţenilor în Uniunea Europeană, demonstrându-le că instituţiile europene îi pot ajuta să facă față provocărilor majore cu care se confruntă economiile și societățile – precizează un comunicat de presă al Comisiei.

În acest scop, executivul comunitar are un proiect de program cu priorităţile pentru 2015, care urmează să fie completat după discuţii cu Parlamentul European şi cu reprezentanţii ţărilor membre şi, ulterior, aprobat.

Prim vice-preşedintele Comisiei, Franz Timmermans, va conduce discuţiile cu euro-deputaţii şi, pentru prima dată în istoria sa, Comisia îşi va analiza programul şi cu şefii de stat şi de guvern din ţările membre, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Generale.

Audio: Consultări pentru programul "Un nou elan pentru Europa".

Programul de lucru va cuprinde 10 direcţii de acţiuni concrete, contractul politic al Comisiei Juncker cu Parlamentul European şi „Programul strategic pentru Uniune în era schimbării”, al Consiliului European.

Potrivit unor informaţii apărute în presa europeană, între cele zece direcţii de acţiune pentru anul viitor, se numără: o nouă strategie pentru relansarea creşterii economice, a investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă; realizarea pieţei digitale conectate unice; definitivarea uniunii energetice, orientate către viitor, care să aibă ataşat un voluminos dosar dedicat reacţiei la schimbările climatice; o piaţă internă mai corectă, în care industria să aibă o mai mare greutate; o uniune economică şi monetară consolidată; încheierea acordului de liber schimb cu Statele Unite; întărirea mediului justiţiei şi drepturilor fundamentale, fondate pe încredere recipărocă; o nouă politică în materie de imigraţie; consolidarea rolului Uniunii pe plan internaţional. O atenţie deosebită va fi acordată dialogului permanent între instituţiile europene.

Termenul de aprobare a programului de lucru pe 2015 fixat de Comisie este jumătatea lunii decembrie.

Odată adoptat, Comisia se angajează să colaboreze strâns, atât cu Parlamentul European şi cu Consiliul, cât şi cu legislativelor naţionale, pentru a pune în aplicare iniţiativele cuprinse în program şi a obţine rezultatele scontate, în special în domeniile în care cetăţenii aşteaptă răspunsuri din partea Uniunii – menţionează comunicatul Comisiei.