Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Consultare publică privind funcționarea piețelor de deșeuri în UE

Scopul acestei consultări este de a obține o mai bună înțelegere a problemelor din legislaţie care îngreunează reciclarea și recuperarea deșeurilor în întreaga Uniune.

Articol de Mihaela Mihai, 01 Septembrie 2015, 08:17

O consultare publică privind funcționarea piețelor de deșeuri în Uniunea Europeană se încheie în acest sfârşit de săptămână. Ideile vor sta la baze unei noi inițiative legislative privind "economia circulară”.

Scopul acestei consultări este de a obține o mai bună înțelegere a problemelor din legislaţie care îngreunează reciclarea și recuperarea deșeurilor în întreaga Uniune .

Încă din ianuarie, Comisia Europeană a început un studiu cu intenția de a identifica obstacolele care afectează buna funcționare a piețelor de deșeuri din spaţiul comunitar.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Comisia Europeană vede în îndustria gestionării deșeurilor un potențial de creștere ridicat , care poate furniza numeroase locuri de muncă.

Pentru a valorifica acest potențial și a facilita tranziția către o economie circulară, executivul comunitar crede că este nevoie de o mai bună înțelegere a acestor piețe, cu precădere în ce privește lacunele legislative.

Informațiile adunate cu ajutorul acestei consultări publice vor contribui la finalizarea studiului și vor fi luate în considerare în pregătirea noii inițiative legislative privind "economia circulară,bazată pe reciclarea, recondiţionarea şi refolosirea materiilor prime.

Oficialii europeni spun că, printr-o folosire mai judicioasă a resurselor, se poate ajunge, în anul 2030, la o reducere a necesarului de materii prime de până la 24 la sută, cu o economie anuală de până la 630 de miliarde de euro.

Europa are o populație densă, este blocată într-un model economic bazat pe utilizarea intensivă a resurselor, se confruntă cu prețuri din ce în ce mai mari – și mai volatile – ale materiilor prime. În plus, este dependentă de importurile de energie”, a afirmat încă de anul trecut fostul comisar european pentru mediu, Janez Potočnik.

El a îndemnat toate cele 28 de state membre să beneficieze din avantajele reciclării deşeurilor, care ar ajunge în caz contrar la groapa de gunoi.

Consultarea publică se încheie vineri, 4 septembrie, iar chestionarul poate fi găsit pe internet pe pagina Comisiei Europene, la secţiunea mediu.

Consultarea se adresează experiţilor în domeniu, managerilor unor importante companii, fondurilor de investiţii şi, nu în ultimul rând, cetăţenilor.