Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Consultare privind viitoarea Strategie spaţială a Uniunii Europene

Comisia Europeană aşteaptă opiniile autorităţilor din statele membre şi ale întreprinderilor publice şi private cu privire la viitoarea Strategie spaţială a Uniunii.

Consultare privind viitoarea Strategie spaţială a Uniunii Europene

Articol de Mihaela Mihai, 28 Iunie 2016, 09:10

Comisia Europeană aşteaptă opiniile autorităţilor din statele membre şi ale întreprinderilor publice şi private cu privire la viitoarea Strategie spaţială a Uniunii.

O consultare publică este în desfăşurare până pe 12 iulie.

Consultarea lansată de executivul comunitar pune în discuţie obiectivele viitoarei strategii spaţiale europene, provocările și oportunitățile acestui domeniu, precum și viitoare programe.

AUDIO: Europa la zi. EuranetPlus.

''Uniunea joacă un rol major în sectorul spațial global'', spune vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovici.

În opinia sa, dezvoltarea de noi tehnologii în domeniu ar contribui la 'competitivitatea Europei, la crearea de noi locuri de muncă și la dezvoltarea afacerilor, dar şi la securitatea continentului.

La rândul ei, comisarul european pentru piață internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri, Elzbieta Bienkowska, aminteşte de programele Galileo și Copernicus, prin care Europa își dezvoltă o puternică poziție mondială în spațiul cosmic.

Galileo este varianta europeană a sistemului american GPS şi își propune să asigure o navigaţie mai precisă prin satelit pentru automobile și o gestionare eficientă a transportului rutier, dar și servicii mai bune de căutare şi salvare.

Galileo are de asemenea ca obiectiv sprijinirea unor sectoare cheie ale economiei de la distribuția de electricitate și până la rețelele de telecomunicații.

Sateliţii sunt dotaţicu cele mai bune ceasuri atomice cu o eroare de doar o secundă la trei milioane de ani.

Celălalt program Copernicus este axat pe observarea Pământului. Cuprinde un ansamblu de sisteme complexe care colectează date despre Terra cu ajutorul sateliților și al senzorilor de la sol, din spațiu și de pe mare.

Informaţiile culese ar urma să fie de folos în gestionarea unor catastrofe naturale precum seismele, erupţiile vulcanice, incendiile sau inundaţiile, dar și în cazul accidentelor provocate de oameni, cum ar fi poluarea cu petrol.

Pentru dezvoltarea acestor sisteme, dar şi pentru componenta spaţială a programului European de cercetare, Orizont 2020, Uniunea şi-a propus să inestească în următorii 4 ani peste 12 miliarde de euro.

Consultarea publică este deschisă, în primul rând, autorităţilor naţionale şi regionale şi întreprinderilor, dar şi mediului academic, fără de care nu pot fi obţinute rezultate notabile în cercetare, şi simplilor cetăţeni. Opiniile vor sta la baza dezvoltării viitoarelor acţiuni spaţiale europene până în 2030.