Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Consultare privind accesul la justiție în probleme de mediu

Accesul la justiție în probleme de mediu este o obligație internațională care decurge dintr-o Convenție Naţiunilor Unite, ratificată de Uniunea Europeană în 2005.

EuranetPlus.

Articol de Mihaela Mihai, 17 Iulie 2013, 16:27

Comisia Europeană a lansat o consultare publică cu privire la modalitățile de îmbunătățire a accesului la justiție în domeniul mediului.

Este important ca cetățenii și ONG-urile să aibă posibilitatea să joace un rol activ în apărarea mediului , a afirmat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, anunţând consultarea publică.

In 2003 a existat o propunere în acest domeniu a Parlamentului şi Consiliului European.

Initativa prevedea ca statele membre să asigure că membrii publicului (persoane fizice sau juridice, asociaţii sau grupuri) pot iniţia proceduri administrative sau judiciare de recurs împotriva actelor sau omisiunilor persoanelor private care încalcă legislaţia în domeniul mediului.

Audio: Accesul la justiție în probleme de mediu.

Nu au existat la acea vreme progrese în discuţiile dintre Parlament şi Consiliu.

Consultarea lansată acum de Comisie pleacă de la ideea că deși legislația Uniunii Europene acoperă mai multe domenii legate de accesul la justiție, există încă o anumită incertitudine juridică.

Consultarea îşi propune să adune opinii cu privire la paşii ce trebuie urmaţi pentru completarea sau clarificarea legislației existente.

Consultarea acoperă trei domenii largi: percepţia cu privire la importanța asigurării accesului efectiv și eficient la justiţie pentru protecția mediului înconjurător în statele membre, opțiuni pentru asigurarea accesului la justiție şi elementele prin care o acțiune la nivelul Uniunii este posibilă.

Consultarea este deschisă până pe 23 septembrie, după care Comisia Europeană va analiza rezultatele şi va decide viitoare măsuri.

Accesul la justiție în probleme de mediu este o obligație internațională care decurge dintr-o Convenție Naţiunilor Unite, ratificată de Uniunea Europeană în 2005.

Convenţia pleacă de la ideea că o mai mare sensibilizare şi implicare a cetăţenilor în problemele de mediu va duce la o mai bună protecţie a mediului.

Obiectivul convenţiei este de a contribui la protecţia dreptului fiecărei persoane de a trăi într-un mediu adecvat pentru sănătatea şi bunăstarea sa.