Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Marţi, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ciprian Sasu

16 Aprilie 2017
Vizualizari: 554
Comentează add

În Turcia este în plină desfăşurare votul în cadrul referendumului care va decide în privinţa întăririi sau nu a puterii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Consultare populară crucială în Turcia

ciprian-sasu

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan. Foto: facebook.com/RecepTayyipErdogan

În Turcia este în plină desfăşurare votul în cadrul referendumului care va decide în privinţa întăririi sau nu a puterii preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Este o consultare populară crucială pentru remodelarea sistemului politic al ţării, dar şi în ceea ce priveşte redefinirea relaţiilor Turciei cu Occidentul.

Aproximativ 55,3 milioane de cetăţeni sunt chemaţi la urne.

Referendumul prevede, în principal, suspendarea postului de prim-ministru în favoarea unui preşedinte care şi-ar asigura prerogative ample.

Recep Tayyip Erdogan va putea numi miniştri, înalţi oficiali sau judecători, va putea dizolva parlametul sau va putea emite decrete cu forţă de lege.

Chiar şi rectorii universităţilor vor fi numiţi de preşedinte. Autorităţile prezintă această reformă ca fiind indispensabilă pentru stabilitatea ţării şi pentru securitatea ei economică.

Opozanţii, în schimb, denunţă tendinţele autoritare ale actualului preşedinte, care a încercat să înăbuşe orice critică, mai ales după lovitura de stat eşuată din iulie, anul trecut.

Tabăra "pro schimbare" apare ca uşor favorită în sondajele de opinie.

Relaţiile dintre Turcia şi Europa au ajuns la un nivel foarte scăzut, în timpul campaniei pentru referendum. Germania şi Olanda s-au aflat printre ţările care au împiedicat miniştrii turci să participe la demonstraţii de sprijin pentru schimbările constituţionale.


Etichete Consultare populară crucială în Turciareferendumrecep erdoganvotparlament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live