Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 01 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Isopescu

3 Februarie 2014
Vizualizari: 1095
Comentează add

Puterea îşi propune ca, în luna aprilie, să aibă loc votul asupra revizuirii Constituţiei. Opoziţia spune că va utiliza mijloacele pe care le are la dispoziţie pentru a se opune.

Constituţia, subiect important pe agenda parlamentarilor

bogdan-isopescu

Camera Deputatilor. Foto: cdep.ro.

Senatorii şi deputaţii îşi reiau luni activitatea, în prima sesiune parlamentară din acest an.

Revizuirea constituţiei este prioritatea Uniunii Social Liberale.

Parlamentarii puterii îşi propun ca, în luna aprilie, să aibă loc votul final asupra proiectului de modificare a legii fundamentale, în vreme ce reprezentanţii democrat-liberali în parlament anunţă că vor utiliza mijloacele procedurale pe care le au la dispoziţie pentru a se opune revizuirii.  

Comisia va relua discuţiile cu asociaţiile profesionale şi va modifica proiectul conform observaţiilor făcute în vară de Consiliul Legislativ şi Comisia de la Veneţia.
Senatorul PSD Ion Chelaru, cel care a calculat paşii calendarului, spune că este timp pentru dezbateri pentru avizul Comisiei de la Veneţia, dar şi pentru cele două răspunsuri ale Curţii Constituţionale.

Democrat-liberalii afirmă că pot încurca planurile USL


Democrat-liberalii afirmă că pot încurca planurile USL, contestând pe final constituţionalitatea proiectului, însă reprezentanţii puterii îi contrazic.

"Procedura la revizuirea Constituţiei este o procedură specială. Curtea are două sesizări obligatorii asupra a ceea ce pronunţă, nu suntem într-o procedură clasică de reglementare legislativă, deci nu are cum", a spus Ion Chelaru.

Fostul lider de grup al PDL, deputatul Mircea Toader, susţine însă contrariul.

Revizuirea, spune el, se face prin lege şi orice lege poate fi contestată la Curtea Constituţională.

Traseul final al modificărilor aduse Constituţiei

Mircea Toader explică traseul final al modificărilor aduse Constituţiei, aşa cum îl vede PDL.

"După ce a trecut prin cele două Camere, este un proiect de lege. Proiectul de lege, spre deosebire de celelalte legi care merg la promulgare, nu se mai merge la promulgare la preşedinte ci se duce la referendum. Dar, din moment ce este un proiect de lege, dreptul constituţional al parlamentarilor este contestaţie la Curtea Constituţională în termenul de 3 sau 5 zile", a explicat Mircea Toader.

Unul din subiectele pe care democrat-liberalii îl vor contesta la CCR este şi faptul că noile modificări nu sunt în acord cu rezultatul referendumului din 2009 în priviţa parlamentului unicameral.


Etichete USLPDLConstituţievotdeputaţisenatoriparlament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live