Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Constituţia României "trebuie modificată"

Invitat la "Actualitatea în dezbatere" a fost preşedintele PSD, Victor Ponta.

Constituţia României "trebuie modificată"
Preşedintele PSD, Victor Ponta.

Articol de Alexandra Andon, 08 Iunie 2011, 15:19

La această ediţie a "Actualităţii în dezbatere", preşedintele a făcut publice săptămâna trecută propunerile sale pentru revizuirea Constituţiei. Opoziţia face publice propriile propuneri privind mai ales alegerile parlamentare. Ce răspunde opoziţia în acest sens? Şanse sunt să se formeze majoritatea de 2/3 necesară trecerii oricărei prevederi ce modifică legea fundamentală. Recent, USL a lansat programul economic.

Ce impact a avut lansarea acestui impact economic, este acest program unul mai degrabă social-democrat sau unul mai degrabă liberal? Invitatul ediţiei este preşedintele PSD, dl Victor Ponta, copreşedintele al USL. Mai întâi, pentru că aşa au decurs lucrurile cronologic preşedintele a făcut publice anumite propuneri privind revizuirea Constituţiei.

Audio:

Ce răspunde opoziţia? Se vor discuta în Comisia parlamentară specială propunerile de revizuire a Constituţiei pe baza unui singur set de propuneri sau va veni şi opoziţia cu un set de propuneri?

Victor Ponta: Nu se vor discuta deloc. Şi dl Băsescu ştie lucrul ăsta. Când le-a lansat ştia foarte bine că e doar un subiect de presă. Constituţia României trebuie modificată. Va fi modificată de către următorul parlament, un parlament legitim, acesta deja e plin de traseişti politici, de migraţii politice, de lipsă de stabilitate şi vom face acest lucru, probabil în 2013-2014 cu legitimitatea pe care oamenii ne-o dau.

Dacă vorbim însă de lucrurile care privesc parlamentul pentru anul viitor, cum va fi acest parlament, noi am venit cu o soluţie mult mai simplă şi realistă. Nu e nevoie de 2/3, nu e nevoie de nici o altă discuţie în plus, şi anume chiar am prezentat acum câteva minute cele patru propuneri.

În primul rând am mărit norma, câţi cetăţeni reprezintă un deputat şi senator, nu vreau să dau foarte multe detalii, decât dacă e cazul - vor rămâne în jur de 100 de senatori şi 210 deputaţi -, deci practic un parlament de 310 parlamentari fiecare reprezentând, deputatul - 100.000 de locuitori, senatorul - 200.000 de locutori.

În al doilea rând, traseismul politic duce la pierderea mandatului, exact la fel ca la primar, ca şi la consilierul judeţean. Cel care candidează având sprijinul unui partid şi după aceea pleacă la putere sau unde pleacă el pentru interese personale îşi pierde mandatul.

Se organizează din nou alegeri în colegiul respectiv. În treilea rând, dacă a mers pe sistemul pe care noi nu l-am dorit, e foarte clar, dar a fost impus de puterea actuală, îl acceptăm, ca preşedintele de Consiliu Judeţean şi primarul să fie aleşi dintr-un tur de scrutin cel care iese pe primul loc, atunci trebuie să mergem până la capăt şi şi deputatul sau senatorul să candideze în colegiu şi cel care este pe primul loc să meargă în parlament, reprezentând colegiul respectiv, iar a patra propunere - şi cu asta închei setul nostru de propuneri - nu poate fi un partid parlamentar decât dacă are cel puţin cinci senatori şi zece deputaţi, să aibă o anumită reprezentare.

Şi această lege pe care noi am propus-o astăzi şi pe care luni o depunem la parlament nu este nevoie să fie discutată nici în Comisia de modificare a Constituţiei, pentru că nu modifică nimic constituţional. Este suficient să fie votată de jumătate plus unu. Cei de la PDL au susţinut aceste lucruri, 300 de parlamentari.

Sigur, sunt 310 pentru că e vorba de populaţie aici şi pentru că trebuie să-i avem şi pe cei din diaspora. Inclusiv interzicerea traseismului politic, pentru că e totuşi un lucru imoral şi trebuie sancţionat. Putem să votăm lucrul ăsta, putem să-l votăm chiar şi într-o sesiune extraordinară în vară sau în toamnă. Îl votăm şi anul viitor votăm parlamentul pe aceste reguli.

O chestiune tehnică. Aţi spus că ar putea fi eliminat traseismul politic prin aceea că parlamentarii şi-ar pierde mandatul dacă ar trece de la un partid la altul în mod similar cu ceea ce se întâmplă acum cu primarii sau cu preşedinţii de Consilii judeţene.

Întrebarea este dacă vă permite în acest moment Constituţia o astfel de reglementare, de vreme ce Constituţia prevede explicit că nu există mandat imperativ.

Victor Ponta: Da. Noi am spus foarte clar că un parlamentar care nu votează cum îi cere partidul, n-are niciun fel de problemă. Aia înseamnă vot imperativ. Sigur, mă gândesc la parlamentarii puterii, care ştiţi că stau în bănci la toate moţiunile de cenzură, nu au voie să voteze. Acolo e un vot imperativ, dar n-are rost să discutăm.

Nu, nu îţi pierzi mandatul dacă nu votezi cum îţi spune partidul. Îţi pierzi mandatul dacă pleci din partidul respectiv şi te duci la alt partid, aşa cum s-a întâmplat, din păcate, uitaţi-vă cu independenţii din parlamentul nostru pentru interes personal, fie că ai un dosar penal, pe care vrei să ţi-l rezolvi, fie că primeşti bani, şi contracte publice. Pentru asta trebuie să-ţi pierzi mandatul, pentru că, de fapt, îţi înşeli electoratul. Dacă nu votezi cum spune partidul, ci cum cred oamenii care te-au votat, pentru aia nu îţi pierzi mandatul.

Aşadar, dvs consideraţi că în momentul de faţă Constituţia permite ca un parlamentar să-şi piardă mandatul în astfel de condiţii.

Victor Ponta: În aceste condiţii. Aşa cum le-am exprimat, nu e vorba deloc de vot imperativ. Pot să votezi în continuare cum îţi dictează conştiinţa, dar devii incompatibil în momentul în care le-ai spus oamenilor, ai candidat, fie că eşti PSD, fie că eşti PDL sau altceva, şi te duci în parlament, faci o înţelegere cu cei de la putere, primeşti nişte bani şi peste noapte treci în partea cealaltă. Cum primarul şi cum consilierul judeţean îşi pierde mandatul dacă face acest lucru, la fel poate să şi-l piardă şi deputatul.

O altă chestiune pe care am sesizat-o acum, atunci când aţi vorbit despre numărul de senatori şi numărul de deputaţi, între cei zece deputaţi care... sunt 100 de senatori aşadar şi 210 deputaţi în propunerea dvs, sunt incluşi aici şi cei care reprezintă minorităţile naţionale?

Victor Ponta: Trebuie să fie, pentru că o prevede Constituţia şi pentru că e bine să ai reprezentani ai minorităţilor naţionale, dar în acelaşi timp nu mai pot fi 18, cât au fost până acum, trebuie să discutăm cu ei, am şi lansat o invitaţie publică şi pentru grupul minorităţilor şi pentru UDMR, este bine ca în parlament să ai minorităţi, dar nu este bine ca guvernul să depindă numai de voturile acestor minorităţi.

Ridicarea pragului de la cinci senatori şi 10 deputaţi, aceasta ar fi minimul pentru un grup parlamentar al unei formaţiuni politice şi pentru un partid parlamentar, cam cum se traduce în procente?

Victor Ponta: Cam... e pragul actual de 5%, dar vreau să spun care este intenţia. Pe noi ne îngrijorează foarte tare o strategie evidentă a domnului Traian Băsescu şi a doamnului prim-ministru al Ungariei, Viktor Orban, de a avea comunitatea maghiară împărţită în două şi de a-l aduce şi partidul lui Laszlo Tokes în Parlamentul României. Punând această condiţie, ori comunitatea maghiară merge împreună şi are, sigur, număr de reprezentanţi, 5 senatori şi 10 deputaţi, ori dacă nu, nu mai intră niciunii.

Pentru că stilul acesta în care preşedintele României şi primul ministru maghiar vor să mai bage un partid maghiar al domnului Laszlo Tokes doar pentru că în felul ăsta îşi rezolvă ei probleme personale, e un pericol pentru stabilitatea politică a României.

Domnule Victor Ponta, aţi spus, revin la întrebarea din debutul ediţiei, aţi spus că niciun fel de propuneri privind revizuirea Constituţiei nu vor fi discutate în actuala legislatură, în actuala formulă a parlamentului? Nu veţi participa la vreo comisie care să discute revizuirea Constituţiei sau de ce credeţi că nu se va întâmpla lucrul acesta?

Victor Ponta: Vreau să vă explic, pentru că ştiu direct, eu sunt membru al acelei comisii. A fost constituită în urmă cu un an şi jumătate, este condusă de un coleg al nostru, domnul deputat Buda de la PDL. Nu ne-am întrunit niciodată, deci nu există niciun fel de interes. Totul a fost o chestie pentru televizor.

Două treimi în parlament, în condiţiile în care cei de la putere - cred că aţi remarcat şi ieri - nu au majoritate să-şi treacă legile simple, cum a fost cea cu câinii şi cea cu poliţiştii. Este exclus. Trei: o modificare de Constituţie trebuie făcută totuşi printr-un dialog între partidele politice.

Să vii tot timpul să impui ceva de la Cotroceni! Eu sunt un om politic tânăr, sunt convins că voi trăi în România şi după ce domnul Băsescu nu va mai fi preşedinte. Nu se poate să facem ceva pentru domnul Băsescu.

Peste un an, peste doi, peste trei cel mult, domnia sa va fi un simplu particular ca şi dvs, ca şi cei care ne ascultă. Nu stricăm acuma o Constituţie pentru un om care doar îşi doreşte ceva, aşa, un gen de răzbunare pe final.

Bine, bine, dar de vreme ce această comisie de revizuire a Constituţiei, această comisie parlamentară există, nu a discutat, nu s-a întrunit de loc?

Victor Ponta: Niciodată.

Pentru că nu au existat propuneri pe baza cărora să discute sau de ce?

Victor Ponta: Pentru că nu s-a dorit, haideţi să vă spun cinstit. Domnul Băsescu doar când sunt alegeri vorbeşte de schimbarea Constituţiei. Au trecut doi ani.

Dar ce legătură are preşedintele cu această comisie?

Victor Ponta: Domnul Buda de la PDL, PDL Cluj, nu îndrăzneşte, eu sunt membru acolo şi ştiu foarte bine, nu îndrăzneşte să ia nici o decizie până nu-i spune preşedintele. Eu vă spun că este...

Şi convocare acestei comisii depinde doar de preşedintele acestei comisii?

Victor Ponta: Nu au spus ce s-a făcut până acuma...numai de preşedinte, sigur că da.

Dar acum s-ar putea să o convoace pentru că există propunerile.

Victor Ponta: Dacă o convoacă... Nu există nici o propunere. Această comisie ea trebuie să elaboreze modificările, aşa a fost investită de Parlament. Nu se discută, de altfel preşedintele nu are drept de modificarea Costituţiei, numai guvernul poate să facă o propunere şi Parlamentul.

Nu s-a întâmplat lucrul ăsta până acum. Vă spun cinsist şi direct, domnul Băsescu vrea numai când sunt alegeri să vorbească de aceste teme, după care uită de ele până la alegerile următoare.

Dacă totuşi această comisie va fi convocată, ce veţi face, veţi veni cu propriul set de propuneri sau ce?

Victor Ponta: Noi avem propriul set de propuneri, USL-ul.

Îl veţi prezenta în Comisie?

Victor Ponta: L-am prezentat şi o să-l prezentăm şi în cadrul Comisiei, dar suntem realişti şi ne dăm seama că două treimi, un dialog politic şi o legitimitate a Parlamentului va fi numai după următoarele alegeri.

Actualul Parlament din păcate nu mai are această legitimitate, a fost mutilat prin nenumăratele cumprări de parlamentari, de către cei de la putere, prin apariţia unui partid care nu a candidat niciodată, prin multe alte abuzuri, nu are rost să vorbesc de doamna Anastase şi de modul în care numră voturile, un asemenea parlament nu poate să modifice Constituţia care să ne reglementeze viaţa pe următorii 20 - 30 de ani.

Propuneţi, aşadar, din partea Uniunii Social-Liberale câteva modificări la legea electorală, printre care şi aceea ca parlamentarii să fie aleşi în colegii uninominale, dar din primul tur de scrutin. Cel care se clasează pe primul loc ar urma să capete şi mandatul.

Întrebarea mea este: dacă la nivelul întregii ţări credeţi că un astfel de sistem ar reflecta preferinţele electoratului, pentru că este posibil printr-un astfel de sistem ca un partid care ar acumula 20%, e un exemplu din sufragii la nivel naţional, să nu obţină nici măcar un loc în Parlament, să fie mereu pe locul trei şi să nu obţină nici măcar un loc în Parlament.

Victor Ponta: Bun, întrebarea asta trebuie adresată în primul rând celor de la PDL, care acum două săptămâni au votat că primarul se alege...

Urmează să ajungem şi aici.

Victor Ponta: Staţi un pic. Sigur că acolo se poate spune, şi un primar va fi ales cu 20% din voturi şi va conduce. Dacă aşa au dorit cei de la putere, atunci sigur mergem de sus până jos în acelaşi fel. Are o logică şi oamenilor nu poţi să le spui să voteze în trei sisteme diferite.

Erau sisteme diferite şi până acum, iar întrebarea mea vizează mai ales faptul că Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi de aceea vă întreb dacă reprezentarea preferinţelor electoratului este corespunzătoare într-o astfel de formulă.

Victor Ponta: Tot atât de mult cum vor fi primarii reprezentativi şi preşedinţii de consilii judeţene. E un drum pe care au pornit cei de la putere, nu am putut să-i împiedicăm şi atuncea dacă tot facem, facem până la capăt ca oamenii să înţeleagă o anumită logică a legilor.

Primarii vor fi, aşadar, aleşi conform noii legi din primul tur de scrutin, este deja votat. Uniunea Social-Liberală în ce fel va prezenta candidaţii pentru primării anul viitor?

Victor Ponta: Candidaţi ai USL.

Un singur candidat.

Victor Ponta: Un singur candidat în cele mai multe dintre localităţi, poate că vor fi, nu ştiu, două-trei. Eu îmi las această marjă că probabil că vor fi comune mai mici, unde nu o să reuşim să prezentăm un singur candidat, dar regula va fi aşa cum a fost de curând în Italia, când opoziţia şi-a selectat cel mai bun candidat şi l-au bătut pe domnul Berlusconi, inclusiv la el acasă.

La Milano?

Victor Ponta: Inclusiv la Milano şi în toate oraşele mari. Vom face un fel de alegeri preliminare, o preselecţie a candidaţilor, fie că e social-democrat, fie că e liberal, conservator sau poate fi un candidat independent, cel care rezultă că are şansele cele mai mari va fi candidatul USL şi suntem convinşi că în acest fel vom câştiga cele mai multe bătălii, ţinând cont de faptul că din partea PDL argumentul principal va fi, ştiţi foarte bine, găleata şi punga cu bani şi cu ajutoare. Atunci, noi trebui să venim cu oameni foarte buni, care să contracareze banii şi presiunile PDL.

Credeţi că se va putea ajunge în majoritatea locurilor la un consens în cadrul USL pentru un singur candidat, în fiecare localitate şi în plus, probabil, întrebarea următoare este dacă se va aplica aceeaşi metodă de selecţie a candidaţilor şi pentru alegerile parlamentare?

Victor Ponta: Sigur că da, scrie foarte clar în acordul nostru, atât la primari, dar şi la colegii, în colegiile parlamentare va fi un singur candidat al USL-ului, categoric da.

Pentru a epuiza chestiunea care poate fi tangentă, să spunem, cu alegerile locale, cu primăriile, ş.a.m.d., aş vrea să discutăm un pic despre referendumul privind legea capitalei. Cum susţine USL organizarea acestui referendum?

Victor Ponta: Noi am vrut ca să se înţeleagă despre ce e vorba. USL a susţinut ideea ca primarii de sector să rămână aleşi de către cetăţeni, doamna Udrea şi PDL vor să desfiinţeze sectoarele. Pentru asta, sigur, sunt două opţiuni diferite, una a doamnei Udrea şi a PDL şi alta a USL-ului, pentru asta era nevoie, şi era corect aşa, să-i întrebăm pe bucureşteni totuşi şi ce vor ei, nu contează, până la urmă, ce vrea Udrea sau USL, contează ce vor ei.

Ne-am dorit un referendum, din păcate, majoritatea PDL, PRM, PNG din Consiliul General şi-au bătut joc de oameni, pur şi simplu. Au făcut şapte întrebări, care erau nişte întrebări de gâgă, nu de clasa I, copiii de clasa I sunt mai deştepţi decât cei care au făcut întrebările, acum, au ajuns pe undeva pe la două care sunt exact ca în Caragiale, ca în "Pedagog de şcoală nouă": "E adevărat că ai vrea să fii mai bogat şi mai frumos?".

E păcat că îşi bat joc de un lucru atât de serios cum e consultarea bucureştenilor, dar sunt convins că pentru asta vor fi sancţionaţi la vot.

Dar USL va îndemna oamenii să se prezinte la vot sau ce atitudine politică va adopta la acest referendum?

Victor Ponta: Asta nu e un referendum ce au propus ei.

Boicotaţi acest referendum?

Victor Ponta: Nu, ne dorim în continuare organizarea unui referendum în care oamenii să fie întrebaţi 'vreţi să desfiinţăm sectoarele sau nu'.

Credeţi că este posibilă organizarea unui asemenea referendum?

Victor Ponta: Sper că da. Ar fi corect aşa.

Veţi mai încerca să propuneţi şi în Consiliul General? Când?

Victor Ponta: Cu toate şedinţele, dar vreau să mai spun o dată ca oamenii să ştie, în acest moment, Bucureştiul, Consiliul General, RATB, RADET, sunt conduse de o alianţă extrem de ciudată, ca să nu-i spun altfel, între consilierii doamnei Elena Udrea, cei ai domnului Vadim Tudor şi cei ai domnului Gigi Becali. Sunt trei personaje atât de dificile, încât nu pot să vă spun ce vor face, în viitor Ştiu că pentru Bucureşti nu e bine ce decid ei.

Aţi lansat recent programul economic al USL. Din punct de vedere economic, în cel fel l-aţi caracteriza, este mai degrabă social-democrat sau mai degrabă liberal?

Victor Ponta: Este social-liberal, este a treia cale românească, am văzut cele mai serioaase analize ale programului făcute nu neapărat în sens laudativ sau nu neapărat de susţinători ai noştri.Mă gândesc că un adversar vechi de-al meu personal şi de-al PSD, doamna Mungiu-Pippidi, a avut măcar seriozitatea să analizeze programul.

Au fost mulţi alţii, de la Daniel Dăianu, la analişti economici care aproape toţi au vorbit de o a treia cale românească, este un program pe care Marea Britanie l-a avut în perioada guvernului laburist a lui Tony Blair, care se depărtează de vechile gândiri, chiar şi ale PSD, că statul creează locuri de muncă şi că statul trebuie să facă tot; se depărtează şi de ideile extremiste de dreapta, mai recente e adevărat, ale PDL, că statul trebuie distrus şi nimeni nu mai trebuie să primească nici pensie, nici nimic, fiecare se descurcă singur. Este un program extrem de realist, dovadă că n-a fost criticat de cei de la putere. N-am promis nimic acolo.

N-am promis nici dublări de pensii, de salarii, ci am făcut o analiză şi am venit cu soluţii care încurajează mediul privat să creeze locuri de muncă. Dacă la baza acestor soluţii, a unei fiscalităţi scăzute, să reuşim să implementăm aceste politici, vom avea un milion de noi locuri de muncă în perioada următoare.

Asta e singura soluţie să ca să ieşim din necazul actual. Suntem într-o situaţie extrem de ciudată. Dvs m-aţi întrebat de programul economic. După programul economic, practic în fiecare săptămână am avut o lansare, am avut programul pentru educaţie.

Sâmbăta acesta avem programul pentru administraţie, urmează sănătatea, toate celelalte. Suntem în situaţia în care cei de la guvernare n-au nici un program şi critică programul opoziţiei. Într-o ţară normală să ştiţi de obicei opoziţia trebuie să critice programul celor de la putere. Noi n-avem ce critica, că ei n-au un program. În schimb, uneori îl mai critică pe al nostru.

Ce sectoare economice credeţi că ar putea fi stimulate prin acest program în aşa fel încât să se ajungă la crearea unui milion de locuri de muncă şi în ce interval de timp?

Victor Ponta: Două sectoare prioritare pot fi dezvoltate în mod realist în România, şi anume agricultura şi energia. Restul poveştilor cu turismul..., care sigur trebuie toate sprijinite, nu putem să ne transformăm doar într-o ţară care produce produse agricole şi energie, dar vorbim de zone în care putem excela.

În rest, investiţii străine, investiţii locale, societăţi comerciale româneşti care să creeze locuri de muncă pot să facă acest lucru dacă există o fiscalitate mai redusă, dacă există corupţie şi birocraţie combătută şi dacă există predictibilitate.

Noi ne-am angajat acolo ca toate cele 47 de măsuri pe care le-am propus să nu le schimbăm în cei patru ani de mandat şi atunci în cei patru ani de mandat se pot crea acest un milion de noi locuri de muncă - şi se vor crea.

Pentru că aţi amintit sectorul energetic, sunteţi de acord sau nu cu varianta cuprinsă în acordul cu FMI prin care guvernul se angajează să selecteze printr-o companie internaţională managementul marilor companii de stat, incluzându-le şi pe cele energetice.

Victor Ponta: Este propunerea PSD din octombrie. Este o propunere care îmi aparţine direct, deoarece reprezint în parlamentul României un judeţ, judeţul Gorj, care a fost pur şi simplu devalizat, a fost distrus. Este un judeţ care trăieşte din energie Turceni, Rovinari, SNLO.

A fost distrus de managementul politic al domnului Videanu şi al celor din PDL şi astăzi când vorbim şefii celor două complexuri energetice sunt membri importanţi ai PDL. De altfel, la Mediaş dacă mă gândesc Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica, toate au management PDL.

Este un management politic dezastruos, a distrus acest sector, a lăsat oameni de drumuri, iar noi am venit în octombrie şi am spus nu înlocuim managerii de la PDL cu alţii de la PSD sau PNL.

Trebuie să existe un management performant privat. Faptul că s-a ajuns şi FMI a ajuns la aceeaşi concluzie e un lucru bun pentru noi. Din păcate, iată că totul rămâne o simplă vorbă. Vă spun, astăzi când discutăm toţi managerii de companii de stat sunt membri importanţi ai PDL, participă la campaniile electorale ale domnului Băsescu şi ale PDL şi lasă oameni pe drumuri.

Repet, cred că domnul fost ministru Videanu este cel care a furat şi a distrus cele mai multe locuri de muncă în sectorul energetic din România. E foarte greu în acest moment să-i mai cred că, iată, mai au un an de guvernare şi de abia acum le-a venit mintea la cap. Eu unul nu-i cred.

Un subiect care în mod cert va fi în actualitate în zilele şi săptămânile următoare este acela al reorganizării pe regiuni a României. Aveţi un punct de vedere în legătură cu acest proces?

Victor Ponta: Sigur că da. Îl prezentăm sambătă, dar vreau să vă spun: conform acordului pe care România îl are cu Uniunea Europeană, reorganizarea pe regiuni trebuie făcută în nişte etape pe care noi le-am semnat cu Uniunea Europeană - un studiu de fezabilitate, ce înseamnă acest lucru, un acord cu Uniunea Europeană, nimic din asta nu s-a făcut de către guvernul Boc.

Noi am pus în perioada 2012-2014 toate etapele, am pus şi vrem să informăm noi pe cetăţeni, pentru că guvernul Boc nu informează: cât îl costă pe fiecare român, va trebui să schimbe actele de identitate, permisul, cartea de identitate, actele de cadastru, toate celelalte. În acest moment, calculul nostru este cam 600 de lei de persoană, de fiecare român numai pentru actele de identitate.

De asemenea, am arătat că proiectele care sunt în derulare, încheiate cu Uniunea Europeană, presupun să nu se schimbe până în 2013 această structură, pentru că în 2013 se încheie exerciţiul financiar şi patru: dacă domnul Băsescu sau domnul Boc, ca să mai ţină UDMR la guvernare, vor să facă un anumit tip de regionalizare pe criteriu etnic, cu asta nu vom fi niciodată de acord.

Dar care ar fi criteriul principal pe baza căruia ar trebui făcută această redesenare teritorială?

Victor Ponta: Opţiunea noastră este ca singurul criteriu, nu neapărat perfect, că nu este perfect, dar care va genera cele mai puţine discuţii şi va fi cel mai uşor de implementat este criteriul care a fost avut în vedere de Uniunea Europeană în 1998 când s-au format regiunile de dezvoltare, acelea trebuie să fie în continuare regiuni.

Avem agenţiile de dezvoltare regională care pot lucra pentru regiuni. Ministerul Dezvoltării trebuie desfiinţat. Nu o să vedeţi în guvernul României un minister al dezvoltării ca al doamnei Udrea, iar regiunile trebuie să preia practic cât mai mult nu doar din programul operaţional regional, ci şi din cele sectoriale.

O asemenea formulă ar elimina acel inconvenient al plătii de către cetăţeni a schimbării actelor?

Victor Ponta: Categoric, da.

De ce?

Victor Ponta: Pentru că judeţele trebuie să rămână ca unităţi administrativ-teritoriale, iar regiunile trebuie să preia banii şi de la guvernul central, şi de la Uniunea Europeană şi trebuie să dezvolte regiune în ceea ce înseamnă drumuri, în ceea ce înseamnă spital regional, ce înseamnă aeroport, tot ceea ce ţine de o regiune care trebuie să arate ca o regiune europeană.

Acesta a fost sensul Uniunii Europene. Nu s-a gândit Uniunea Europeană că la un moment dat domnul Boc o să trebuiască să-şi ţină scaunul de prim-ministru vânzând o regiune a României către vreun aliat al său.

O ultimă chestiune, legată de un membru al partidului dvs.: aţi vorbit cu domnul secretar general Liviu Dragnea despre informaţiile apărute în presă conform cărora ar fi existat un audit european la contractele din judeţul Teleorman?

Victor Ponta: Sigur că da.

Şi ce v-a spus?

Victor Ponta: Că nu a existat. De altfel şi secretarul de stat de la Ministerul Dezvoltării a precizat acest lucru, nu există în acest moment un raport. Vreau să explic următorul lucru.

Şi e concepţia mea de când am intrat în politică, am venit din justiţie. Indiferent cine este omul cel mai apropiat de mine, domnul Dragnea este cel mai apropiat de mine, că este secretar general. Dacă a încălcat cu ceva legea, nu are ce căuta în conducerea partidului şi trebuie să răspundă.

Dacă nu a încălcat legea, îmi voi proteja toţi colegii de partid, indiferent că un ziar sau altul la un moment dat, din nişte motive mai mult sau mai puţin corecte, îl atacă. Dacă există orice fel de încălcare a legii, indiferent cum îl cheamă pe membrul PSD, acela nu va mai fi în conducerea partidului şi, probabil, nici în partid.

Vă mulţumesc, domnule Victor Ponta, preşedinte al PSD, co-preşedinte al USL pentru interviul acordat Radio România Actualităţi.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
Interviuri 06 Octombrie 2022, 09:39

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă

"Apel matinal" - Invitat: Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naţionale a României.

Dan Suciu, BNR: Avem cea mai mică dobândă de politică monetară din zonă
De ce pleacă tinerii din România
Interviuri 05 Octombrie 2022, 09:35

De ce pleacă tinerii din România

Apel matinal" - Invitat: Cătălin Zamfir, sociolog și director al Institutului de Cercetare a Calității Vieții al Academiei...

De ce pleacă tinerii din România
Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Interviuri 29 Septembrie 2022, 09:05

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională

Apel matinal - Invitat: Tánczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.

Ministrul Tánczos Barna despre Strategia forestieră națională
Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Interviuri 28 Septembrie 2022, 09:48

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens

Apel matinal - Invitat: medicul Gindrovel Dumitra, vicepreședintele Societății Naționale de Medicină a Familiei.

Medicul Gindrovel Dumitra: Va fi un sezon gripal destul de intens
Reformă teritorială și unificarea localităților
Interviuri 22 Septembrie 2022, 09:22

Reformă teritorială și unificarea localităților

„Apel matinal” - Invitat: Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România.

Reformă teritorială și unificarea localităților
"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Interviuri 20 Septembrie 2022, 09:00

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"

"Apel matinal" - Invitat: Ministrul muncii și solidarității sociale, Marius Budăi.

"E necesară o majorare a pensiilor de cel puțin 10% începând cu 1 ianuarie"
Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Interviuri 17 Septembrie 2022, 09:03

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul

Interviul integral cu ministrul apărării, Vasile Dîncu, aflat în vizită în Israel.

Dîncu: România vrea să dezvolte cooperarea în domeniul apărării cu Israelul
Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii
Interviuri 31 August 2022, 10:36

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii

Apel matinal " - Invitat de Ziua Limbii Române, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

Ioan-Aurel Pop: Radio România este o școală a educației în domeniul limbii