Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Vineri, 14 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

George Popescu

16 Mai 2015
Vizualizari: 1647
Comentează add

Invitat : prof. dr. Florin Stănică, pro-rector al Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară, Bucureşti

Constantin Sandu Aldea - întâiul agronom al României moderne Constantin Sandu Aldea - întâiul agronom al României moderne - Conține audio

george-popescu

 

Constantin Sandu-Aldea (n. 14 noiembrie 1874, Tichilești, Brăila - d. 21 martie 1927, București) a fost un inginer agronom român, scriitor și prozator de orientare semănătoristă, membru corespondent (1919) al Academiei Române.

 
Fiu de țăran, a făcut studiile agricole la Paris și la Berlin. A fost profesor de agricultură la Școala centrală de agricultură de la Herăstrău.
 
Ca agronom, este fondatorul științei ameliorării plantelor în România (Ameliorarea plantelor agricole, 1915). A adus și a achiziționat în România diferite soiuri de grâu, pe care le-a cultivat în scop științific. A selecționat cele mai productive soiuri și a studiat soiurile românești „Bălan românesc”, „Uriaș”, „Banat”, „Tisa”, „Azima”. Recurgând la încrucișări cu soiuri străine, a obținut noi variante precum „Bălan/Squarehead”, „Pietroșani/Nonette”, „Arnău/Ghirca”, „Arnău/Turchstan”, etc. Între 1922 și 1925 a creat și hibrizi noi care îi poartă numele: „Sandu-Aldea 22” și „Sandu-Aldea 224”.
 
 
 
 
AUDIO: emisiunea "Nume mari", ediţia din 13 noiembrie 2014:
 
 
 
 
Ca scriitor, a debutat cu poezii și note de călătorie, dar s-a afirmat mai ales ca prozator. Personajele nuvelelor (adunate în volumele În urma plugului, 1905; Pe drumul Bărăganului, 1908; Ape mari, 1910; Pe Margineanca, 1912 și Călugarenii, 1920) și romanelor sale (Două neamuri, 1906), recrutate din lumea Bărăganului și a bălților Dunării, sunt naturi elementare și aprige, mânate de instincte violente. A tradus din Ibsen, Leonid Andreev, Loti, Sudermann.
 
Pentru volumul Călugărenii a primit în anul 1921 premiul „Neuschotz” al Academiei Române.
 
Sursa : ro.wikipedia.com

Etichete ConstantinSanduAldea,Florin Stănică,USAMVB,porumb,Banat,Tisza,Pietroșani/Nonette,„Arnău/Turchstan,Academia Română,prim-ministru

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live