Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 15 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

20 Octombrie 2014
Vizualizari: 1920
Comentează add

Duminică a avut loc o sesiune despre viaţa şi activitatea domnitorului român, iar luni este programată o întâlnire cu diaspora românească.

Constantin Brâncoveanu, evocat la Istanbul

radiojurnal

Imagine din volumul “Constantin Brâncoveanu 300 - Documente de Arhivă”.

Personalitatea voievodului martir, Constantin Brâncoveanu, decapitat de turci împreună cu fii ai săi acum 300 de ani, este evocată zilele acestea la Istanbul.

Duminică a avut loc o sesiune despre viaţa şi activitatea domnitorului român, iar luni este programată o întâlnire cu diaspora românească.  

Tricentenarul Constantin Brâncoveanu a strâns duminică, la Istanbul, academicieni, universitari, diplomaţi şi ierarhi, care au evocat în cadrul unui simpozion ştiinţific, la biserica românească, personalitatea celui care s-a jertfit pentru credinţa creştină.

Ei au participat la un Te Deum în catedrala cu hramul Sfintei Muceniţe Paraschevi, rectitorită de cel pe care ortodoxia română l-a aşezat în rândul sfinţilor.

Tot duminică, Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni a donat bisericii româneşti o placă comemorativă, care va aminti urmaşilor sacrificiul ultimului mare voievod din neamul Basarabilor.

Întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti

Delegaţia română a fost primită, după-amiază, de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului.  

"Admir cultura şi nivelul vostru de civilizaţie şi vă asigur că veţi avea întotdeauna în mine un prieten al naţiunii şi al Bisericii Ortodoxe Române", a spus Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului.

Luni, în programul manifestărilor figurează o întâlnire şi o dezbatere cu reprezentanţii comunităţilor româneşti, inclusiv a diasporei basarabene din Istanbul. 

Anul acesta a fost declarat Anul Brâncoveanu, în semn de omagiu adus marelui domnitor.

Pe parcursul întregului an au loc atât în ţară, cât şi în străinătate, evenimente care rememorează faptele şi personalităţile care au marcat epoca sa.


Etichete Constantin BrâncoveanuevocarecomunitateTurciaInstanbulromânicomemorare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live