Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Miercuri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Cealera, Constanța

24 Ianuarie 2020
Vizualizari: 786
Comentează add

100 de constănţeni au format un lanţ uman în centrul vechi al oraşului pentru apărarea unor vestigii istorice.

Constanța: Lanţ uman pentru apărarea unor vestigii istorice

sorin-cealera-constanta

Aproape o sută de constănţeni au format astăzi un lanţ uman în centrul vechi al oraşului pentru apărarea unor vestigii istorice.

Acţiunea, iniţiată de Asociaţia "Constanţa Altfel", este un protest faţă de construirea unui imobil cu patru etaje pe un teren pe care se află un pavaj din perioada elenistică.

Proiectul a fost aprobat de autorităţile locale şi are toate avizele legale. 

Protestatarii au înconjurat şantierul din Bdul Tomis nr. 49A, în centrul vechi al oraşului, unde, în 2016, au fost descoperite vestigii antice.

Investitorul care construieşte imobilul are toate autorizaţiile necesare, însă cei care au format astăzi un lanţ uman pentru istoria Constanţei spun că aprobările au ignorat avizele negative ale Comisiei Tehnice de Urbanism. 

Romeo Rezeanu, membru al Asociaţiei civice "Constanţa Altfel", fost consilier local: N-am văzut niciodată ca un singur proiect să întrunească atâtea împotriviri şi de la Comisia Tehnică de Urbanism. Noi, cei de la "Constanţa Altfel", am iniţiat în 2018 o contestaţie a PUD-ului, în 2019, o contestaţie a autorizaţiei. Vom continua pe calea asta.

Investitorul a excavat până acum porţiunea de teren unde nu se află vestigiile. Nu a solicitat prin contract prezenţa unui arheolog decât ieri dimineaţă însă, iar aseară a continuat lucrările în lipsa unui arheolog.

Octavian Mitroi, arheolog de profesie, a protestat în calitate de cetăţean al Constanţei: Ruinele nu au fost afectate. Ideea este că nu e legal cum s-a procedat deontologic. Nu se sapă o cazma de pământ fără arheolog de faţă într-o asemenea zonă cu potenţial arheologic cunoscut.

Beneficiarul este obligat prin certificatul de descărcare arheologică să nu distrugă vestigiile şi să le conserve.

Este vorba despre un pavaj din perioada elenistică, un canal de scurgere şi ziduri de construcţie din piatră.


Etichete lantumanconstantavestigiiistorie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live