Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Duminică, 07 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Cealera, Constanța

22 Februarie 2022
Vizualizari: 358
Comentează add

Sunt comemorați cei peste 790 de evrei români care au pierit în urmă cu 80 de ani, în apele mării, pe fondul evenimentelor din timpul celui de Al Doilea Război Mondial.

Constanţa: Comemorarea victimelor tragediei navei "Struma" (Foto)

sorin-cealera-constanta

Comemorarea victimelor tragediei produse la data de 24 februarie 1942, prin scufundarea navei ‘Struma’ în Marea Neagră. Foto: Sorin Cealera.

Şeful Statului Major al Forţelor Navale, contraamiral Mihai Panait, şi ambasadorul Israelului în România, David Saranga, participă la ceremonia organizată de Ambasada Statului Israel cu sprijinul Forţelor Navale Române, în portul Constanţa, pentru comemorarea victimelor tragediei produse la data de 24 februarie 1942, prin scufundarea navei ‘Struma’ în Marea Neagră.


Sunt comemorați cei peste 790 de evrei români care au pierit în urmă cu 80 de ani, în apele mării, pe fondul evenimentelor din timpul celui de Al Doilea Război Mondial.


Struma a fost o navă de pasageri care a părăsit portul Constanța la 12 decembrie 1941 având la bord 790 de pasageri de origine evreiască care căutau refugiu în mandatul britanic pentru Palestina, teritoriu aflat în acel moment sub control britanic.


În urma refuzului autorităților britanice și turcești de a primi refugiații, nava Struma (aflată într-o foarte proastă stare tehnică) a fost izolată în carantină la Istanbul la data de 15 ianuarie 1942, apoi la data de 24 februarie 1942 a fost remorcată înapoi în Marea Neagră unde a fost torpilată și scufundată de către un submarin sovietic.


Scufundarea navei a dus la pierderea vieților tuturor celor aflați la bord în acel moment, cu o singură excepție.


Un singur supraviețuitor, un tânăr de 18 ani, David Stoliar din București, a reușit să ajungă la mal în Turcia.

Reținut câteva săptămâni de autoritățile turcești, investigat, el este până la urmă lăsat să plece în Palestina. Ulterior, el a trăit în Japonia și în Statele Unite.

FOTO: Comemorarea victimelor tragediei produse la data de 24 februarie 1942, prin scufundarea navei ‘Struma’ în Marea Neagră. Sursa foto: Sorin Cealera.

struma 2

(RS)


Etichete evreipalestinaal doilea razboi mondialconstantacomemorarestrumadavid sarangafortele navale romaneambasada israelmarea neagraevrei romanirefugiusubmarin sovieticDavid Stoliar(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live