Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Marţi, 20 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

18 August 2018
Vizualizari: 536
Comentează add

În judeţul Constanţa au fost sacrificaţi toţi porcii din localităţile Topalu şi Mircea Vodă, după confirmarea prezenţei pestei porcine africane în gospodăriile din zonă.

Constanţa: Au fost sacrificaţi toţi porcii din Topalu și Mircea Vodă

radiojurnal

 Foto: Agerpres.

În judeţul Constanţa au fost sacrificaţi toţi porcii din localităţile Topalu şi Mircea Vodă, după confirmarea prezenţei pestei porcine africane în gospodăriile din zonă.

Autorităţile încercarcă, astfel, să prevină răspândirea bolii. Corespondetul RRA Sorin Cealera relatează.


Reporter: Potrivit Direcţiei Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor  Constanţa, virusul se diseminează foarte repede, motiv pentru care autorităţile au procedat la eutanasierea suinelor fără a mai face o evaluare a numărului de porcine infestate. 


Cristina Linte, purtătorul de cuvânt al DSVSA Constanţa: În urma confirmării prezenţei virusului de pestă porcină africană din gospodăriile din localităţile Topalu şi sat Mircea Vodă s-a luat decizia de ucidere preventivă pentru toate porcinele, urmând a se face dezinfecţia fiecărei gospodării în parte.


Reporter: La Topalu au fost sacrificaţi 480 de porci din 53 de gospodării. Și în Mircea Vodă au fost omorâţi 124 de porci din 23 de gospodării. Jandarmii şi poliţiştii acordă sprijin la constituirea filtrelor de control şi dezinfecţie pe căile de acces în cele două localităţi, dar şi în alte zone afectate din judeţ: la Saraiu, Tichileşti, Seimeni, Mihai Viteazul, Hârşova şi Dulceşti. Prefectul judeţului Constanţa, Dumitru Dan Jacă, a convocat Comisia pentru evaluarea pagubelor suferite de proprietarii de animale.


Realizator: Între timp, în Delta Dunării, autorităţile vor permite vânarea porcilor mistreţi şi a şacalilor, pentru a limita răspândirea virusului pestei porcine africane. Guvernatorul Deltei, Mălin Muşetescu, crede, însă, că uciderea acestora nu va rezolva problema. El spune că virusul poate rămâne activ şi pentru câţiva ani. 


Mălin Muşetescu: Vorbim de un virus care există în sol, în apă. E foarte greu. Poate să dispară în cinci ani, poate în 25. Eu sper să ţinem sitauţia acum sub control pe zona de Delta Dunării. Și un lucru, zic eu, îmbucurător e faptul că faţă de ce am avut la început a scăzut mortalitatea la porci mistreţi./mnecula/asalar

 

Etichete pesta porcina africanaConstanţaporciTopaluMircea Vodă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live