Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Vineri, 28 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Bogdan Mihai

14 Decembrie 2011
Vizualizari: 3052
Comentează add

Ministrul finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat într-un interviu pentru postul public de radio că România ar fi intrat în incapacitate de plată dacă nu mergea pe consolidare fiscală.

Consolidarea fiscală "a scos România din pragul falimentului"

bogdan-mihai

Ministrul finanţelor publice, Gheorghe Ialomiţianu. Foto: Agerpres.

România ar fi intrat în incapacitate de plată dacă nu mergea pe consolidare fiscală, a declarat ministrul finanţelor publice, joi, într-un interviu acordat la postul public de radio, Gheorghe Ialomiţianu.

"Vedeţi, în momentul de faţă toate ţările merg pe consolidare fiscală, pentru că, dacă nu ai consolidare fiscală, se înregistrează un derapaj. Eu vreau să vă spun că, dacă nu mergeam pe cosolidare fiscală, România risca să intre în incapacitate de plată.

"Am mers cu un buget realist, pentru că trebuie să ai o corelaţie între deficit şi modul de finanţare. Vedeţi că ţări ca Germania, Italia, Spania întâmpină greutăţi privind finanţarea", a afirmat Gheorghe Ialomiţianu.

Ministrul finanţelor a menţionat, totodată, că deficitul pe care România îl avea în urmă cu trei ani a avut o influenţă negativă pe pieţele financiare.

"Le-am explicat colegilor din opoziţie la Comisiile finanţe-buget că nu mai putem merge pe deficite excesive, pentru că sunt foarte greu de finanţat şi, dacă putem spune, adâncirea crizei este din cauza deficitelor excesive. Multe ţări au mers pe deficite excesive şi nu mai pot să îşi finanţeze aceste deficite, fiind obligate să ia măsuri.

"Noi, la sfârşitul lui 2008, am avut un deficit excesiv de 5,4%, greu, care a influenţat foarte mult perioada următoare, iar pe pieţele financiare România nu avea credibilitate şi a trebuit să încheiem un acord cu Fondul Monetar", a spus şeful ministerului finanţelor publice.

Gheorghe Ialomiţianu a mai declarat la Radio România Actualităţi că în 2012 sunt prevăzute creşterile de accize din acordurile cu Uniunea Europeană, modificări fiscale în turism şi limitarea parţială la 50% a dreptului de deducere a TVA la achiziţii, de către firme, a autoturismelor şi a combustibilului destinat funcţionării acestora.

Ascultaţi aici interviul acordat de ministrul de finanţe Gheorghe Ialomiţianu la Radio România Actualităţi.


Etichete Gheorghe Ialomiţianudeficitincapacitate de platăRomânia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live