Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Vineri, 21 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iolanda Bădiliţă

18 Iunie 2014
Vizualizari: 1184
Comentează add

Sancţiunile aplicate de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei au fost considerate de mulţi disproporţionat de blânde în raport cu amploarea acţiunilor Rusiei în Ucraina.

Consiliul Europei doreşte menţinerea dialogului cu Rusia

iolanda-badilita

Consiliul Europei. Foto: Wikipedia.org 

Sancţiunile aplicate de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, prin care deputaţilor ruşi le-a fost suspendat dreptul de vot, fiind excluşi şi din organele de conducere ale APCE, au fost considerate de mulţi disproporţionat de blânde în raport cu amploarea acţiunilor Rusiei în Ucraina.

Însă alegerea de a nu exclude Rusia din APCE, ci doar de a o supune unui program de sancţiuni până în 2015 arată dorinţa CE de a păstra o cale de dialog cu Moscova.

Reacţia Rusiei la aceste sancţiuni este una de cvasiboicot - niciun raportor rus nu participă la şedinţele de comisii, chiar dacă unii dintre ei doresc să o facă.

Într-un interviu pentru RRA, Horst Schade, director în cadrul APCE, explică felul în care au afectat sancţiunile relaţiile APCE cu Rusia.

Până la alegerile prezidenţiale din Ucraina din 25 mai, Consiliul Europei prevedea posibilitatea unor noi sancţiuni dacă Rusia ar fi acţionat în aşa fel încât alegerile să nu poată avea loc.

Cum acest lucru nu s-a întâmplat, posibilitatea ca APCE să supună votului un nou set de sancţiuni împotriva Rusiei este foarte redusă.

Teoretic şi procedural posibilitatea încă există, practic însă subiectul Ucraina nici măcar nu se află pe agenda sesiunii APCE, care va începe luni, la Strasbourg.

La Strasbourg domneşte o linişte aparentă, la Moscova nu 

Ca reacţie la sancţiunile din luna aprilie, Rusia boicotează de câteva luni relaţiile sale cu APCE.

Pe lângă suspendarea dreptului la vot al delegaţiilor ruşi până în ianuarie 2015, sancţiunile APCE din aprilie l-au lovit din plin pe Aleksei Puşkov, un influent politician rus, eliminându-l, practic, de la şefia grupului EDG, Grupul European Democrat.

"Sancţiunile au declanşat tulburări în grupul EDG, al cărui lider era domnul Puşkov. În acest moment, există posibilitatea ca grupul să se rupă în două.

"Această înseamnă că ar dispune de mai puţine fonduri şi de mai puţin timp în cadrul dezbaterilor", spune Horst Schade.

Horst Schade, director în cadrul APCE, spune că Aleksei Puşkov, dar şi alţi membri ai delegaţiei ruse refuză participarea la activităţile din cadrul Adunării Parlamentare, pe motiv că sancţiunile Uniunii Europene le-ar interzice deplasările în ţări europene. Lucrurile nu stau deloc aşa.

"Puşkov poate călători în Uniunea Europeană, dar nu în SUA. După cum vedeţi, partea rusă răspunde cu contrasancţiuni. Ei motivează cu faptul că din cauza sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană raportorii nu pot călători.

"Nu este aşa. Sancţiunile nu ating raportorii, ci doar anumite persoane din vârful puterii. Relaţiile dintre noi nu s-au întrerupt, însă ruşii preferă ca, în actualele circumstanţe, să amâne orice activitate în cadrul Adunării Parlamentare.

"Niciun raportor rus nu participă la şedinţele de comisii, chiar dacă unii dintre ei doresc să o facă", spune Horst Schade.

"Dorim să menţinem dialogul cu Parlamentul rus şi cu Moscova, deşi o parte a Adunării Parlamentare nu vede niciun sens în menţinerea unui astfel de dialog şi crede mai degrabă că ar trebui să fim fermi", a mai declarat Horst Schade.


Etichete Adunarea Parlamentară a Consiliului EuropeiRusiasancţiuniUcrainaAPCEHorst Schade

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live