Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 22 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

11 Februarie 2021
Vizualizari: 149
Comentează add

Consiliul Europei, cel mai mare forum al drepturilor omului din Europa, are 47 de state membre, inclusiv Rusia. Toate sunt semnatare ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Consiliul Europei cere Rusiei să respecte drepturile omului

sergiu-stet

 Arestarea liderului opoziției ruse pe aeroportul Șeremetievo din Moscova, 17 ianuarie 2021. Foto: AFP.

Principala organizaţie pentru apărarea drepturilor omului în Europa a cerut Rusiei să justifice informaţiile privind folosirea excesivă a forţei de către poliţie pentru a dispersa protestatarii anti-Kremlin şi comiterea unor abuzuri împotriva drepturilor omului, reamintind Moscovei că oamenii au dreptul la liberă asociere.

Conform agenției Reuters, peste 11.000 de persoane au fost arestate în ultimele săptămâni, la demonstraţiile declanşate de arestarea şi condamnarea la închisoare a criticului Kremlinului, Aleksei Navalnîi, potrivit grupului non-guvernamental OVD-Info, care monitorizează arestările din timpul protestelor în masă.

Comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a declarat că numărul arestărilor este fără precedent, conform datelor furnizate de OVD-Info. Într-o scrisoare adresată ministrului de interne rus, Vladimir Kolokoltsev, doamna Mijatovic şi-a exprimat consternarea faţă de informaţiile privind violenţa poliţiei, inclusiv atacurile ce au vizat zeci de jurnalişti.

Comisarul Consiliului Europei afirmă că mulţi dintre deţinuţi au reclamat lipsa alimentelor şi a apei potabile, accesul restricţionat la facilităţi sanitare, încălzire şi locuri de dormit adecvate, din cauza supraaglomerării, precum şi negarea accesului la asistenţă juridică sau medicală.

"O astfel de situaţie, dacă se confirmă, echivalează cu tratament inuman şi degradant şi trebuie să înceteze imediat", afirmă Mijatovic. Kremlinul a negat represaliile poliţiei şi a anunţat că analizează eventualele cazuri de brutalitate din partea poliţiei, însă a precizat că au existat mai multe cazuri în care forţele de ordine au fost atacate de protestatari, decât viceversa.

Ministerul de Interne rus nu a comentat, deocamdată. Mijatovic i-a cerut lui Kolokoltsev să îşi folosească autoritatea pentru a opri această practică de reţinere a persoanelor care îşi exercită dreptul la libera asociere şi să abordeze demonstraţiile în conformitate cu standardele în vigoare privind drepturile omului.

Consiliul Europei, cel mai mare forum al drepturilor omului din Europa, are 47 de state membre, inclusiv Rusia. Toate statele sunt semnatare ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. 


Etichete Aleksei NavalnîiConsiliul Europeiproteste

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live