Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PERSPECTIVE Duminică, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Paul Poteraşi

26 Noiembrie 2012
Vizualizari: 1424
Comentează add

Preşedintele Traian Băsescu spune că nu se poate vorbi despre un eşec al CE, deoarece reprezentanţii ţărilor membre ale UE au reuşit să ajungă la un acord asupra cifrei bugetului.

Consiliul European, "un succes"

paul-poterasi

Preşedintele Traian Băsescu. Foto: Agerpres.

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat luni într-o declaraţie de presă de la Palatul Cotroceni că ultima reuniune a Consiliului European, ce a avut loc săptămâna trecută, pe tema proiectului bugetului Uniunii pentru perioada 2014-2020, a fost un succes.

Traian Băsescu a declarat că nu se poate vorbi despre un eşec al Consiliului, deoarece reprezentanţii ţărilor membre ale Uniunii au reuşit să ajungă la un acord asupra cifrei bugetului european, dar şi asupra introducerii Tratatului fiscal în concluziile reuniunii.

"Primul element de succes a fost legat de cifra bugetului. Ştiţi că erau state care cereau reducerea bugetului Uniunii Europene cu 50 miliarde de euro faţă de bugetul propus de Comisia Europeană, altele cu 75 miliarde, alte două state extreme de puternice care cereau reducerea cu 200 de miliarde.

"Important este că s-a ajuns la o cifra: 100 miliarde de euro mai puţin decât propunerea Comisiei.

România a avut "câteva obiective îndeplinite"

"Acest buget este 933 miliarde euro dispuşi pe cele şaşe capitole ale UE. Acesta a fost primul obiectiv care trebuia realizat şi asupra căruia nu eram înţeleşi. Am terminat Consiliul având o cifră clară", a precizat Traian Băsescu.

Preşedintele a declarat că al doilea element asupra căruia s-a ajuns la consens este cel legat de introducerea Tratatului Fiscal în concluziile viitorului Consiliu European.

Traian Băsescu a ţinut să sublinieze şi câteva câştiguri obţinute de România la reuniunea de săptămâna trecută, între care creşterea cofinanţării din fonduri europene de la 75 la 85 la sută, precum şi o mai mare flexibilizare a plăţilor în agricultură.

Preşedintele a menţionat că a avut şi un obiectiv parţial îndeplinit.

"Când am plecat, am mai avut cresterea prefinantarii de la 2% la 6-7%.

"În proiectul van Rompuy este 2%. Am obţinut prefinantare 4%, dar i-am spus şi preşedintelui van Rompuy că nu consider discuţia încheiată, mai avem nevoie de 1-2 procente în plus, mai ales pe proiectele mari.

"4% e la limita, dar ştiu eu ce va fi?", a declarat Traian Băsescu


Etichete Traian BăsescuConsiliul Europeanbuget

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live