Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Consiliul European pentru Cercetare, reunit la Davos

Miercuri, la Davos, s-a renunit şi Consiliul European pentru Cercetare, care are între temele de dezbatere, „Importanța cercetării de vârf, într-o lume tot mai competitivă".

Consiliul European pentru Cercetare, reunit la Davos
Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 22 Ianuarie 2015, 14:55

Forumul Economic Mondial şi-a deschis lucrările, miercuri, la Davos, în Elveţia, Uniunea Europeană fiind reprezentată la cel mai înalt nivel.

Reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos este un eveniment important, care şi-a fixat ca misiune „crearea condiţiilor pentru refacerea încrederii în viitorul lumii”.

Anul acesta, forumul reuneşte peste 2.500 participanţi, între care responsabili politici, şefi de întreprinderi, lideri de opinie, care se vor concentra, timp de 5 zile, asupra temei propuse, şi anume: „Noul context mondial”.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Uniunea Europeană va fi reprezentată de 9 comisari, inclusiv de preşedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, şi înaltul reprezentat pentru politica externă, Federica Mogherini.

Miercuri, la Davos, s-a renunit şi Consiliul European pentru Cercetare, care are între temele de dezbatere, din această săptămână, „Importanța cercetării de vârf, într-o lume tot mai competitivă”.

Noul comisar european pentru cercetare, inovare și știință, Carlos Moedas, și președintele Consiliului European pentru Cercetare, profesorul Jean-Pierre Bourguignon, participă la lucrări, alături de 11 cercetatorii de top, care au primit finanţare din bani europeni, pentru proiectele lor.

Sunt prevăzute intervenţiile a doi doi laureaţi ai premiului Nobel, în calitate de invitaţi: profesorul Konstantin Novoselov va vorbi despre materialele tehnologiilor viitorului, iar profesorul Christopher Pissarides despre perspectivele scăderii șomajului în Europa.

Pe agenda responsabililor politici şi economici ai lumii, se află teme grave: de la prăbuşirea preţului petrolului, creşterea economică asimetrică, deflaţia şi, nu în ultimul rând, riscul terorist.

Între subiectele fierbinţi ale discuţiilor: militară din estul Ucrainei, situaţia din Orientul Mijlociu, problema pe care o repezintă ofensiva grupării teroriste Statului Islamic, care controlează, în prezent, teritorii întinse din Siria şi Irak.

Un alt dosar important este aşa-numitul acord global pentru politica de mediu, Forumul de la Davos fiind considerat preambulul Summitu-lui ONU, din decembrie de la Paris, pe tema schimbărilor climatice.

Natiunile Unite speră ca sfârşitul acestui an să marcheze semnarea unei înţelegeri mondiale pentru protecţia mediului, valabilă în următorii 20 de ani.