Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA Duminică, 23 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

2 Iulie 2019
Vizualizari: 270
Comentează add

Consiliul European s-a întrunit din nou la Bruxelles pentru a-i desemna pe titularii posturilor-cheie din instituţiile europene.

Consiliul European-Întrunire ptr desemnarea noilor şefi ai instituţiilor UE

amalia-bojescu

Consiliul European s-a întrunit din nou la Bruxelles pentru a-i desemna pe titularii posturilor-cheie din instituţiile europene.

Câteva încercări, între care o noapte prelungită de negocieri, au fost insuficente pentru găsirea unui compromis, ceea ce l-a exasperat pe preşedintele francez, Emmanuel Macron, care a cerut reformarea sistemului decizional.  

Liderii europeni speră să ajungă astăzi la un compromis şi să găsească majoritatea necesară pentru a susţine candidaţii pentru cele mai importante funcţii din Uniunea Europeană.

Un acord pe candidatul pentru şefia Comisiei Europene este cheia rezolvării disensiunilor între statele membre, în condiţiile în care niciuna dintre propunerile venite din partea principalelor familii politice, acei candidaţi cap de listă, nu au întrunit majoritatea calificată în consiliu.

Aşadar, nu este exclus să se vină cu o nouă propunere pentru această funcţie şi tot mai des se pronunţă numele lui Michel Barnier, negociatorul şef pentru Brexit, susţinut de popularii europeni, care este agreat şi de Franţa.

Liderii europeni trebuie să negocieze un pachet de nume pentru aceste funcţii, ţinând cont de criterii legate de egalitatea de gen, zona geografică şi reprezentarea politică în Parlamentul European. Ieri, după mai bine de 20 de ore de discuţii, se contura o decizie la nivelul statelor membre cu socialistul Frans Timmermans pentru şefia Comisiei Europene, Manfred Weber la conducerea Parlamentului European, din Bulgaria, Kristalina Georgieva pentru preşedinţia Consiliului European, premierul belgian Charles Michel pentru şefia diplomaţiei europene, iar Margrethe Vestager, de la liberali, pentru funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene, însă liderii nu au ajuns la un acord.

Postul de preşedinte al Comisiei Europene era revendicat de popularii europeni pentru Manfred Weber în baza numărului de mandate din legislativul european.

Emmanuel Macron a fost cel care s-a opus cel mai vehement,  reproşându-i lipsa de expertiză la nivel executiv. Cedarea funcţiei în favoarea socialistului Timmermans ar fi fost agreată de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, ceea ce a stârnit însă revolta popularilor, iar desemnarea lui Timmermans ar pune capăt unei dominaţii a dreptei care a ocupat această funcţie de 15 ani.

Cert este că cei mai mulţi lideri europeni, care au sosit aici de dimineaţă, au declarat că trebuie să se ajungă la un compromis pentru că doar aşa pot decide persoanele pentru cele mai importante funcţii ale Uniunii Europene.


Etichete consiliul europeanbruxellesemmanuel macronue

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live