Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DINCOLO DE ZIDURI (R) Miercuri, 30 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

10 Aprilie 2019
Vizualizari: 369
Comentează add

Consiliul European extraordinar va discuta despre acordarea unei noi prelungiri pentru Brexit.

Consiliu European extraordinar pe tema Brexit

amalia-bojescu

Liderii europeni aşteaptă de la premierul Teresa May un plan concret pentru care solicită o amânare a Brexitului până la 30 iunie, fiind dispuşi să acorde această amânare, întrucât prioritatea tuturor este evitarea unei separări brutale pe 12 aprilie.

Părerile liderilor europeni sunt împărţite despre cum, de ce şi dacă să permită ca Marea Britanie să îşi amână data de ieşire.

Ţări precum Franţa, Germania, Olanda şi Austria susţin că de data aceasta, Londra trebuie să vină cu mai multe explicaţii.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va propune astăzi o soluţie de compromis.

În scrisoarea adresată celor 27 de lideri europeni, el pledează pentru o amânare a Brexitului cu cel mult un an, întrucât el crede că până la data de 30 iunie, solicitată de Teresa May, este puţin probabil ca ratificarea acordului de ieşire din Uniunea Europeană să aibă loc.

Potrivit oficialului european, această flexibilitate ar permite să se pună capăt automat amânării imediat ce Parlamentul de la Londra va fi ratificat acordul retragerii.

De la Bruxelles a fost transmis din nou mesajul că acordul nu va fi renegociat, în schimb, declaraţia politică ce stabileşte cadrul viitoarelor relaţii dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit ar putea fi îmbunătăţită dacă facilitează un compromis între laburişti şi conservatorii britanici.

Aşadar, problema nu este dacă statele membre vor accepta o extindere a datei Brexitului, ci cât timp suplimentar sunt dispuse să acorde Londrei pentru a-şi formula pe plan intern o opţiune care să beneficieze de susţinerea unei majorităţi în Camera Comunelor. Orice decizie trebuie însă luată în unanimitate de liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Agenţiile de presă citează un draft al concluziilor summitului de astăzi, în care deocamdată nu se precizează o dată clară pentru prelungire.

Sunt însă prevăzute condiţii, de exemplu, în schimbul unei prelungiri, un angajament al Regatului Unit de a acţiona într-o manieră constructivă şi responsabilă pe parcursul acestei perioade unice.

O altă condiţie este cea legată de organizarea de alegeri europarlamentare, dacă Regatul Unit este încă membru al Uniunii Europene, în perioada 23-26 mai şi dacă nu a ratificat acordul de retragere până la 22 mai.

În cazul în care Regatul Unit nu respectă această obligaţie, retragerea va avea loc la 1 iunie.

Summitul de astăzi va fi precedat de o reuniune convocată la iniţiativa Belgiei, la care vor participa şase ţări care vor fi afectate cel mai direct de o ieşire brutală a Regatului Unit - între acestea, Franţa şi Germania.


Etichete consiliul europeibrexitmarea britaniedonald tusktheresa may

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live