Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TOPUL NOSTRU ... MUZICA VOASTRĂ Duminică, 29 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Vlad Drăghicescu, Bonn

15 Decembrie 2017
Vizualizari: 682
Comentează add

Uniunea CDU/CSU şi Partidul Social-Democrat german au transmis că o primă reuniune a avut loc într-un climat de încredere reciprocă

Conservatorii şi socialiştii germani încearcă să formeze un guvern

vlad-draghicescu-bonn

 

Nimeni nu ştie sau nu vrea să spună unde a avut loc prima întâlnire exploratorie, preţ de două ore şi jumătate, între liderii conservatori şi socialişti, care încearcă să formeze un guvern. Discuţia a fost deschisă şi bazată pe încredere reciprocă - a declarat cancelarul Angela Merkel, după întrevederea de mare taină desfăşurată marţi seară, fără să destăinuie nici măcar conducerii Uniunii Creştin-Democrate, aşadar propriilor colegi, amănunte suplimentare.

Tăcerea este, pe de o parte, efectul experienţelor nefaste din timpul tratativelor de formare a primei coaliţii între conservatori, liberali şi ecologişti, când negociatorii partidelor ofereau în exces declaraţii presei sau colportau zvonuri menite să influenţeze percepţia publică în direcţii prestabilite.

Pe de altă parte, discreţia doamnei Merkel pare să fie un gest de menajare a socialiştilor, care se întrunesc astăzi, pentru a hotărî dacă intră în negoceri depline cu blocul conservator. Mulţi membri marcanţi ai SPD care se opun colaborării cu actualul cancelar urmăresc cu aviditate orice pas greşit al conservatorilor CDU/CSU pentru a invoca lipsa de seriozitate a acestora.

În comunicatul laconic transmis presei după întâlnirea nocturnă de marţi, creştin-democraţii Angelei Merkel şi partenerii lor bavarezi, conduşi de Horst Seehofer, subliniază că Uniunea CDU/CSU este gata să înceapă negocierile de formare a unui executiv stabil. Pentru cei doi lideri conservatori un guvern stabil înseamnă strict reeditarea marii coaliţii. Câtă vreme Merkel şi Seehofer nu lasă, însă, impresia că l-au somat pe Martin Schulz să aleagă între marea coliţie şi alegeri anticipate, şeful SPD poate susţine în continuare că negociază dur şi că tratativele au deznodământ deschis.

Unii analişti consideră că Martin Schulz are motive serioase să tragă de timp. Cu cât vor dura mai mult discuţiile cu Merkel şi Seehofer cu atât mai multe concesii va obţine de la aceştia, crescând, astfel, şansele ca la Congresul extraordinar al SPD, din ianuarie, delegaţii să accepte negocierile depline de formare a unei coaliţii cu grupul conservator. Din Gambia, unde efectuează o vizită oficială, preşedintele federal Frank Walter-Steinmeier, a comentat cu prudenţă discuţiile privind posibilităţile de formare a unui guvern.

Cei implicaţi în discuţii sunt suficient de experimentaţi pentru a şti că, după eşuarea primelor negocieri din noiembrie, există multă nerăbdare în spaţiul public - a spus preşedintele german.

Socialiştii şi conservatorii încearcă să stabilească dacă demarează negocieri de formare a unei coaliţii de guvernare. Poate decid, totuşi, să nu facă acest pas - a spus Steinmeier, subliniind că, în funcţie de rezultatul discuţiilor, va trage concluziile care se impun. 


Etichete Angela MerkelHorst SeehoferMartin SchulzFrank Walter-Steinmeier

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live