Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ Sâmbătă, 24 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Vlad Drăghicescu, Bonn

18 Aprilie 2018
Vizualizari: 1053
Comentează add

Uniunea Creştin Democrată a cancelarului german Angela Merkel a manifestat reţinere în declaraţiile după discursul susţinut de preşedintele francez Emmanuel Macron la Strasbourg

Conservatorii germani resping propunerile franceze pentru bugetul unic

vlad-draghicescu-bonn

 

În cuvântarea susţinută ieri, la Strasbourg, preşedintele francez, Emmanuel Macron şi-a reluat pledoaria pentru instituirea unui buget unic şi un ministru de finanţe în zona euro, măsuri care, în opinia lui, ar stabiliza uniunea monetară. Macron doreşte de asemenea şi finalizarea uniunii bancare, un proiect a cărui etapă finală constă în înfiinţarea unui sistem european de asigurare a depozitelor.

Nu mai este o surpriză că aceste iniţiative sunt respinse în special de conservatorii germani, care consideră că planurile liderului francez sunt fie incomplete, fie presupun asumarea unor riscuri pe care Berlinul nu ar trebui să şi le asume.

Ieri, grupul parlamentar al Uniunii CDU-CSU şi cancelarul Angela Merkel au avut o primă consultare în legătură cu propunerile de reformă promovate de Emmanuel Macron. Una din îngrijorările principale exprimate de conservatori, inclusiv de Angela Merkel, este că garantarea depozitelor europene nu este posibilă câtă vreme băncile din unele state europene, de pildă Italia, nu sunt stabilizate.

În esenţă, liderii conservatori au subliniat că înainte de apariţia unui buget european unic, prioritatea o constituie definitivarea următorului cadru financiar al Uniunii Europene şi rezolvarea problemelor financiare generate de Brexit. 

Angela Merkel: "Cred că Germania va putea să aducă propria contribuţie la aceste planuri. Până în iunie vom găsi soluţii împreună cu Franţa pentru celelalte probleme; de aceea mă bucur că joi mă întâlnesc la Berlin cu preşedintele Emmanuel Macron". 

A spus cancelarul german, care, alături de şeful statului francez, a promis luna trecut pregătirea unei foi de parcurs privind reformarea Uniunii Euroepene, care ar urma să fie discutată în cadrul summit-ului european din iunie.

Planurile Franţei au fost serios întârziate de perioada extrem de îndelungată necesară formării unui nou guvern în Germania.

Gunther Krichbaum, parlamentar CDU, şeful Comisiei pentru afaceri europene din Bundenstag, a declarat că este important ca planurile lui Emmanuel Macron privind fondul monetar european să nu fie ignorate. Cu toate acestea, subliniază domnul Krichbaum, proiectul trebuie să permită parlamentelor naţionale să decidă în continuare asupra bugetelor naţionale; nu trebuie îmbrăţişată orice idee care vine dinspre Paris, dar există în mare măsură propuneri care pot oferi o nouă dinamică în Europa şi sugestii contructive, a precizat Krichbaum. În opinia sa, CDU nu trebuie să spună doar ceea ce nu doreşte, ci şi ceea ce doreşte şi pe ce ar trebui să se bazeze relansarea europeană.

La rândul său, Alexander Dobrindt, şeful de lant al CSU, Partidul Conservatorilor Bavarezi, a respins categoric înfiinţarea unui ministru de finanţe european şi a unui buget unic al zonei euro, fiind pe aceeaşi lungime de undă cu ministrul german de finanţe, social democratul Olaf Scholz, care manifestă, de asemenea, precauţie cu privire la planurile de reformă ale preşedintelui francez. "Macron ştie că nu toate propunerile sale pot fi puse în aplicare: vom vedea ce este posibil fără a copleşi posibilităţile de negociere ale fiecărui stat membru", a declarat Olaf Scholz, pentru cotidanul Frankfurter Allgemeine.

Net mai incisivă, şefa Grupului Social Democrat din Bundenstag, Andrea Nahles, a declarat că în blocul conservator CDU-CSU: "Se stabilesc atât de multe linii roşii, încât aprofundarea uniunii economice şi monetare nu va putea fi realizată niciodată". 


Etichete Emmanuel MacronAngela MerkelStrasbourgbuget unicCDU-CSUBrexitGunther KrichbaumAlexander DobrindtOlaf ScholzAndrea Nahles

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live