Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Consecinţele crizei economice asupra spaţiului comunitar

Oraşul italian Florenţa a fost joi gazda conferinţei despre Starea Europei care a avut ca temă centrală restabilirea încrederii în Uniunea Europeană.

EuranetPlus.

Articol de Victor Gheorghe, 10 Mai 2013, 11:46

Oraşul italian Florenţa a găzduit joi o conferinţă despre Starea Europei.

Tema centrală a fost restabilirea încrederii în Uniunea Europeană.

Conferinţa de la Florenţa a fost organizată de Institutul Universitar European din acest oraş.

Cele două mari teme abordate au fost formulate astfel : "Instituţii guvernamentale şi guvernanţă democratică", "Migraţii şi cetăţenie".

În discursul rostit la conferinţa de la Florenţa, preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, s-a referit în mod special la consecinţele crizei economice asupra spaţiului comunitar.

În opinia domnlui Barroso, criza a fost rezultatul combinației de iresponsabilitate a unei părți semnificative a sectorului financiar cu datorii publice nesustenabile agravante şi lipsa de competitivitate structurală, în unele state membre.

Audio: Tema centrală a fost restabilirea încrederii în Uniunea Europeană.

În aceste condiţii, spunea preşedintele Comisiei Europene, uniunea monetară a fost nevoită să absorbă o parte a şocurilor, dar a suferit ea însăşi grave turbulenţe.

„Zona euro şi-a dovedit însă puterea şi a rezistat. Nu sugerez că toate problemele au fost rezolvate. Nu ignor faptul că dificultățile economice și sociale au fiind resimţite de multe țări europene. Nu trebuie create iluzii şi nici false aşteptări pe termen scurt. Dar trebuie să fim conştienţi că nu există altă cale decât continuarea reformelor, fără a neglija aspectul important al justiției sociale”, a mai spus Jose Manuel Barroso.

El a anunţat că, în curând, Comisia Europeană va prezenta o propunere legislativă prin care va extinde domeniul de aplicare al schimbului automat de informaţii în temeiul directivei privind cooperare administrativă. asupra unei poziții a UE puternică și coordonată în cadrul G8.

La rândul său, potrivit cotidianului La Reppublica, preşedintele italian Giorgio Napolitano a spus că Europa trebuie să continue pe calea reformelor şi a politicilor comune care să susţină creşterea economică.

Să mai spunem că la Conferinţa de la Florenţa au participat numeroase personalităţi ale vieţii politice, printre care preşedintele Parlamentului european Martin Schulz şi fostul premier italian Mario Monti, alături de numeroşi universitari, şefi de întreprinderi şi lideri de opinie din întreaga Europă.

Franţa a renunţat în ultima clipă să-şi trimită reprezentanţii.

După cum informează cotidianul Le Monde, Manuel Valls, ministru de interne, şi Najat Villaud-Belkacem, ministru pentru drepturile femeilor şi purtătoare de cuvînt a guvernului francez, şi-au anulat participarea.

Şi aceasta întrucît la Florenţa şi-a anunţat prezenţa universitarul eleveţian Tariq Ramadan, contestat, precizează ziarul, pentru "poziţiile sale considerate prea complezente faţă de islamism".