Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Doina Saiciuc, corespondent RRA în Statele Unite

18 Decembrie 2014
Vizualizari: 1110
Comentează add

Preşedintle american Barack Obama a promulgat "Actul pentru libertatea Ucrainei 2014", rezoluţie adoptată de Congres, care autorizează şi livrarea de arme letale Ucrainei.

Congresul american autorizează livrarea de arme Ucrainei

doina-saiciuc-corespondent-rra-in-statele-unite

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama. Foto: captură youtube.com.

Preşedintele SUA Barack Obama a decis să semneze legea adoptată sâmbătă de Congres, prin care sunt autorizate noi sancţiuni împotriva Rusiei şi livrarea de arme letale Ucrainei.

Asistenţa americană prevăzută pentru Ucraina pentru următorii doi ani este de 350 de milioane de dolari.

După ce pe o singură voce, într-o rară manifestare de unanimitate într-un Congres foarte divizat, republicanii şi democraţii au făcut presiuni luni asupra preşedintelui să semneze rezoluţia adoptată de Congres, sâmbătă "Actul pentru libertatea Ucrainei 2014", Casa Albă a anunţat că preşedintele s-a hotărât să promulge legea.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, George Ernest, a reafirmat în conferinţa sa de presă că preşedintele se teme că asistenţa militară letală ar putea conduce la escaladarea conflictului, dar că, în acelaşi timp, crede totuşi că legea adoptată cu un vot covârşitor de Congres i-ar conferi flexibilitatea de care are nevoie.

Rezoluţia Congresului îi conferă preşedintelui autoritatea de a furniza Ucrainei asistenţă militară letală şi non-letală.

Ea ar include armamente antitanc, radare şi drone tactice de supraveghere.

Congresul a aprobat o asistenţă de 350 de milioane de dolari în următorii doi ani, care să acopere costurile ajutoarelor pentru Ucraina.

Rezoluţia cere preşedintelui să impună sancţiuni împotriva companiei de stat care exportă arme Rosoboronexport, ca şi împotriva altor companii de armament legate de problemele cu care se confruntă Ucraina, Moldova, Georgia şi Siria.

Ridicarea sancţiunilor "depinde de alegerile făcute de preşedintele Putin"

Sancţiunile ar fi extinse şi asupra indivizilor şi entităţilor care ajută aceste companii.

Măsurile prevăzute vor lovi şi mai mult economia Rusiei într-un moment în care ea se află deja în plină criză, ca urmare a sancţiunilor anterioare şi a scăderii preţului petrolului.

Secretarul de stat John Kerry, care s-a întâlnit la Roma, luni, cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, spunea atunci că sancţiunile deja incluse şi aplicate de SUA şi UE ar fi menite să îl determine pe preşedintele Putin să facă alegeri diferite.

"Aceste sancţiuni ar fi putut fi ridicate cu luni de zile în urmă. Aceste sancţiuni ar putea fi ridicate în câteva săptămâni sau zile, depinde de alegerile pe care le face Putin", a declarat John Kerry.

Secretarul de stat a spus totuşi că Rusia a ales să facă câteva mişcări constructive în ultimele câteva zile.

"Speranţa este ca în zilele următoare să putem avea în faţa noastră o cale clară definită de toate părţile, o cale pe care fiecare înţelege ce face celălalt, pentru a îşi respecta angajamentele şi a dezescalada situaţia", a afirmat John Kerry.

La Departamentul de Stat, purtătorul de cuvânt Jen Psaki, a recunoscut ca atare faptul că anunţul semnării de către preşedinte a rezoluţiei Congresului privind Ucraina şi, ca atare, anunţul impunerii de noi sancţiuni împotriva Rusiei, aruncă în confuzie aliaţii europeni, prea puţin doritori să impună noi sancţiuni.

"În vreme ce această lege menţine în mod adecvat flexibilitatea în termeni calendaristici şi reglementează sancţiunile împreună cu partenerii noştri internaţionali, trimite un mesaj care îi poate dezorienta pe aliaţii noştri, părând că ne mişcăm către aplicarea de noi sancţiuni în afara consultărilor cu ei.

"Legea stipulează că preşedintele poate ridica prevederile sancţiunilor atunci când va fi cazul şi când va hotărî că este în interesul naţional de securitate al SUA. Rezoluţia îi acordă această flexibilitate, astfel încât nu cred că s-a schimbat ceva în acest sens în politica noastră", a declarat Jen Psaki. 


Etichete SUAWashingtonCasa AlbăBarack ObamaCongresUcrainaRusiaarmeajutorasistenţăconflictsancţiuniUENATOJohn Kerry

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live