Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 05 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Mihai

22 Ianuarie 2014
Vizualizari: 1229
Comentează add

UE s-a declarat şocată de violenţele din Ucraina şi a avertizat Kievul cu posibile acţiuni şi consecinţe asupra relaţiilor bilaterale, iar NATO face apel la dialog.

Confruntări violente la Kiev

mihaela-mihai

Violenţe la Kiev. Sursa: Captură Youtube.com

UE s-a declarat şocată de violenţele din Ucraina şi a avertizat Kievul cu posibile acţiuni şi consecinţe asupra relaţiilor bilaterale.

La rândul ei, NATO face apel la dialog, în timp ce Rusia vede un amestec extern în treburile interne ale Ucrainei.

Intrate în cea de-a patra zi, confruntările dintre forţele de ordine şi manifestanţii proeuropeni s-au soldat până acum cu cel puţin doi morţi, potrivit informaţiilor oficiale.

Situaţia rămâne tensionată, la Kiev, după patru zile de confruntări între protestatari şi poliţie.

Pentru moment, este confirmată moartea a două persoane, împuşcate în centrul capitalei, după ce poliţia a lansat un asalt asupra baricadelor ridicate de manifestanţi.

Aceştia au ripostat, aruncând cu cocteiluri Molotov.

Există informaţii şi despre o a treia persoană, decedată după ce a căzut, duminică, de la peste 10 metri înălţime, de pe o clădire, la intrarea în Stadionul Dinamo.

Acest deces nu a fost însă confirmat de autorităţi.

NATO şi UE cer o încetare imediată a violenţelor

Confruntări sporadice au avut loc pe tot parcursul zilei de astăzi, iar un nor gros de fum se ridică în apropierea clădirii Guvernului.

La această oră, potrivit AFP, forţele de ordine, susţinute de un vehicul blindat, au reuşit să preia controlul asupra unei părţi din centrul Kievului.

Deputatul Ion Popescu, care reprezintă minoritatea românească, în Parlamentul Ucrainean, spune că opoziţia pregăteşte, pentru această seară, un miting.

"Opoziţia a anunţat mobilizarea şi a spus să vină numai bărbaţi; femeile şi copiii să nu participe. Nu ştiu cum se va termina", spune deputatul Ion Popescu. 

Premierul Nikola Azarov a denunţat protestele antiguvernamentale şi a vorbit despre elementele teroriste.

Rusia denunţă ceea ce a numit ingerinţele străine

Îngrijorate de situaţia din Ucraina, NATO şi UE cer o încetare imediată a violenţelor.

Înaltul reprezentant al UE pentru Politică Externă, Catherine Ashton, a condamnat cu fermitate escaladarea violenţelor, în timp ce preşedintele Comisiei Europene critică noile legi care îngrădesc libertatea de exprimare, şi cer autorităţilor să înceapă negocieri cu opoziţia.  

"Suntem şocaţi de cele mai recente informaţii din Ucraina, privind moartea unor protestatari. Aş vrea să subliniez că este de datoria autorităţilor, de a lua măsurile necesare pentru detensionarea situaţiei şi de a începe un dialog real cu opoziţia şi societatea civilă, pentru a găsi soluţii de a pune capăt crizei" a mai afirmat Jose Manuel Barroso.

Preşedintele Comisiei Europene a vorbit şi despre posibilitatea instituirii unor sancţiuni la adresa Kievului.

De partea lor, SUA au revocat vizele mai multor ucraineni, după cum anunţă Ambasada SUA din capitala ucraineană.

Rusia, în schimb, a denunţat ceea ce a numit ingerinţele străine în afacerile interne ale Ucrainei, acuzând opoziţia, de încălcare a Constituţiei.

Protestele au început în Ucraina, după ce autorităţile au refuzat, în luna noiembrie a anului trecut, să semneze acordurile de asociere şi liber schimb la UE.  

Corespondentul Radio România la Moscova, Alexandr Beleavski, transmite că Parlamentul rus a adoptat, cu puţin timp în urmă, o declaraţie în care subliniază că răspunderea pentru agravarea situaţiei din Ucraina revine "părţii extremiste a opoziţiei ucrainene şi politicienilor occidentali".

Ministerul român de externe recomandă cetăţenilor români care se deplasează pe teritoriul Ucrainei să evite zonele în care se desfăşoară manifestaţii.

Având în vedere recentele evenimente violente din centrul Kievului, soldate cu victime, MAE recomandă cetăţenilor români să nu participe la aceste acţiuni, pentru ca risca să fie pedepsiţi  în conformitate cu noua legislaţie în vigoare de la 22 ianuarie 2014.

Atenţionarea este valabilă îndeosebi pentru zonele centrale ale oraşului Kiev (Piaţa Independenţei, bulevardul Hresciatik, stadionul DINAMO), dar şi pentru alte localităţi în care se pot declanşa manifestaţii.


Etichete UEUcrainaKievNATORusiaviolenţe. morţipoliţiecocteiluri MolotovDeputatul Ion PopescuCatherine AshtonJose Manuel Barroso

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live