Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Joi, 18 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

5 Noiembrie 2010
Vizualizari: 1845
Comentează add

Conflictul dintre Rusia şi Georgia capătă o nouă dimensiune, după ce în vara anului 2008 forţele ruseşti ajungeau să invadeze o parte din teritoriul georgian. Lupta se dă acum în planul culegerii de informaţii.

Conflictul ruso-georgian, din nou în atenţia publică

alexandru-beleavski-moscova

Autorităţile de la Tbilisi susţin că au dat o lovitură serviciilor ruse de informaţii, arestând 13 agenţi ai acestora.

Cel puţin deocamdată, Moscova consideră că e vorba doar de o provocare, pe fondul psihozei antiruseşti a guvernului georgian.

După cum a declarat vineri, adjunctul şefului Departamentului de Contraspionaj din cadrul Ministerului georgian de Interne, autorităţile de la Tbilisi au arestat 13 persoane, între care patru cetăţeni ruşi, pentru spionaj în favoarea Moscovei, în special pentru serviciu de informaţii al armatei.

El a precizat că arestările au fost efectuate luna trecută, confirmând astfel informaţiile neoficiale din presa locală.

Ministerul georgian de Interne a dat publicităţii numele celor 13 persoane aresate, între care se numără şi piloţi militari georgieni, precum şi mai mulţi oameni de afaceri.
Conform Ministerului georgian de Interne, autorităţile au identificat şi alte câteva zeci de persoane care ar fi colaborat cu serviciile secrete ruseşti.

Oficialul georgian l-a chemat pe adjunctul şefului departamentului de contraspionaj  să se adreseze de bună voie ministerului, promiţând că în caz de cooperare nu vor fi trase la răspundere penală.

Acesta a precizat că arestarea celor 13 a avut loc pe baza informaţiilor furnizate de persoane care au consimţit de bună voie să coopereze cu oficialităţile georgiene, pentru a beneficia astfel de clemenţa prevăzută de o decizie din anul 2006.

Autorităţile de la Moscova neagă implicarea

Serviciile secrete au declarat că persoanele aresate la Tbilisi nu au nicio legătură cu ele, iar Ministerul rus de Externe a calificat declaraţiile autorităţilor georgiene drept diversiune şi truc propagandistic.

Declaraţia Ministerului rus de Externe acuză regimul preşedinteleui Saakaşvili de spionomanie cronică pe fond antirusesc şi fabricarea în repetate rânduri în ultimii ani, a unor scandaluri de acest gen pentru a obţine dividende politice interne şi externe.

Potrivit Ministerului rus de Externe, momentul scandalului nu este întâmplător, el având loc înaintea summit-urilor NATO şi OSCE.

Un alt scop al scandalului ar fi, în opinia Ministerului rus de Externe, menţinerea isteriei antiruseşti din Georgia.


Etichete RusiaGeorgiaconflictinformaţii

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live