Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal (Continuare) Vineri, 01 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

28 Mai 2021
Vizualizari: 337
Comentează add

România a reuşit să introducă în premieră pe agenda unei reuniuni a miniştrilor europeni de externe problema conflictelor îngheţate din vecinătatea Uniunii.

Conflictele îngheţate, pe agenda miniștrilor europeni de externe

carmen-gavrila

  Bogdan Aurescu. Foto: gov.ro.

România a reuşit să introducă în premieră pe agenda unei reuniuni a miniştrilor europeni de externe, încheiată ieri, la Lisabona, problema conflictelor îngheţate din vecinătatea Uniunii.
 
Ministrul Bogdan Aurescu a precizat, la Radio România, că măsurile propuse de el au vizat: înfiinţarea unei poziţii de reprezentant special al Uniunii Europene pentru conflicte îngheţate şi rezilienţă a statelor din Parteneriatul Estic, aplicarea regimului de sancţiuni în zone ca Transnistria, dar şi sprijinul în perioada post-pandemie. El a explicat că întreaga Uniune este acum conştientă de pericolul conflictelor îngheţate, precum şi de faptul că în spatele lor se află Rusia:
 
Bogdan Aurescu: Trebuie să plecăm de la originile acestor conflicte, puse în scenă și utilizate şi în continuare de către Rusia, pentru a proiecta propriile sfere de influență în regiune. UE nu poate să fie cu adevărat un actor global dacă nu reuşeşte să fie influentă în propria sa vecinătate. Am propus mai multe vizite, ideea de vizite de grup ale miniștrilor de externe, vizitele Înaltului reprezentant, mai ales în Republica Moldova, Georgia, Ucraina. De asemenea, să ne implicăm mai mult în relația cu regiunile separatiste, chiar dacă, în același timp, consolidăm politica de nerecunoaștere a acestor regiuni, prin livrări de echipamente medicale și de vaccinuri. Şi am exemplificat cu sprijinul pe care România îl acordă Republicii Moldova, vaccinuri care, de altfel, au ajuns şi în Transnistria, înainte ca alte vaccinuri din alte surse să ajungă.
 
Reporter: Ce şanse sunt, realist, ca toată această listă să fie asumată de toate statele membre?
 
Bogdan Aurescu: Foarte important, am propus două măsuri instituționale. În primul rând, crearea unui format dedicat al UE cu cele trei state din Parteneriatul Estic afectate de astfel de conflicte şi să reflectăm asupra posibilității de a stabili o poziție de reprezentat special al UE, pentru reziliența statelor din Parteneriatul Estic și pentru conflictele înghețate.
 

Etichete conflicte inghetateminiştrii europeni de externeBogdan Aurescu(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live