Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: „Alegeri prezidenţiale 2019. Dezbateri electorale” Vineri, 22 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

9 Aprilie 2019
Vizualizari: 765
Comentează add

Directorul Centrului pentru Prevenire a Conflictelor, Iulian Chifu, a vorbit la “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină, despre agenda conferinței de la Sibiu.

Conferința “Viitorul Europei, perspectivele evoluţiilor contemporane“ Conferința “Viitorul Europei, perspectivele evoluţiilor contemporane“ - Conține video

luminita-voinea

Iulian Chifu, în studioul Serviciului de noapte, alături de realizatoarea emisiunii, Maria Țoghină

România exercită deja, de trei luni, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Ne apropiem rapid de momentul alegerilor europarlamentare, Brexitul rămâne încă o problemă pe agenda liderilor europeni, iar la Sibiu, pe 9 mai, va avea loc summitul european, care va reuni toți șefii de state membre ale UE.

În acest context,  în marja summitul european, va avea loc tot la Sibiu, conferința “Viitorul Europei, perspectivele evoluţiilor contemporane”, organizată de Centrul pentru Prevenire a Conflictelor și Avertizare Timpurie, sub înaltul Patronaj al Președintelui României  și al   Președinției române a Consiliului UE.

Evenimentul se bucură de o prezență internațională la nivel înalt, a declarat profesorul Iulian Chifu, președintele Centrul pentru Prevenire a Conflictelor și Avertizare Timpurie, la emisiunea “Serviciul de noapte” cu Maria Țoghină.

“În ce privește prezența, există figuri importante, șefi de state și de guverne, membri ai Consiliului European, care sunt invitați. Avem o reprezentare și la nivel politic, este vorba despre viitorul Europei într-un sens mai larg. UE reprezintă 80% din Europa, dar există și alți actori care sunt implicați în toată această construcție europeană, securitate și apărare, dimensiunea de analiză  fiind cea strategică. Avem  o prezență importantăză și din partea SUA și a  Marii Britanii, de asemnea este reprezentată și Turcia, și partenerii aspiranți din Balcanii de Vest, care doresc să intre în UE, avem țările asociate din Parteneriatul Estic, dar  și reprezentanți ai altor state, care nu sunt membre ale UE”, a amintit Chifu.

Conferința despre viitorul Europei pornește de la priorităţile preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene și este structurată pe șase paneluri de discuţii, între care: Proiecte și scenarii pentru viitorul UE, Securitatea și Apărarea Europei, Prioritatea privind o Europa globală, UE – parteneri și vecinătăți.

Iulian Chifu a subliniat că formatul conferinței va fi unul inedit, fără discursuri, în care va domina interacțiunea cu participanții la dezbatere.

“Nu avem discursuri. În afară de cele ale marilor personalități, propunem un format cu totul special. Avem șase paneluri de două ore. Programul va cuprinde o oră cu moderatori profesioniști, iar apoi șase   paneliști răspund la întrebări. Răspunsurile  nu trebuie să depășească trei minute și vor respecta  tematica pregătită. Această conferință are 200 de participanți de nivel foarte înalt și  fiecare trebuie să fie prezent în  aceste dezbateri. Este un format inedit în care încercăm să acoperim cele șase teme majore strategice ale viitorului UE“, a susținut Chifu.

În marja conferinței sunt programate și două evenimente referitoare la educația europeană și digitalizare, în contextul provocărilor Uniunii Europeane, dar și al alegerilor europarlamentare de anul acesta.

Conferința “Viitorul Europei, perspectivele evoluţiilor contemporane” se desfășoară la Sibiu, în perioada 8 – 10 mai 2019, iar Radio România Actualități este partener media.

Cum ne afectează Brexitul

Ieșirea Marii Britanii din UE ne afectează pe toți,  atât  la nivel de imagine, dar mai ales de fond, a spus profesorul Iulian Chifu.

Ascultătorii „Serviciului de noapte” s-au arătat interesați de efectele post Brexit și de impactul pe care îl va avea ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, iar în context,  Iulian Chifu a făcut o analiză a pierderilor generate de Brexit, atât pentru Marea Britanie, cât și pentru Uniunea Europeană.

„Pe fond, Marea Britanie  pierde o piață importantă. La  nivelul schimburilor, Marea Britanie își va pierde partenerii,  care sunt celelalte state din UE, pentru că noul tip de aranjament va arăta altfel cu Marea Britanie  în exterior, asta  dacă nu cumva alege să rămână în piața comună.  Marea Britanie pierde piața, calitatea și acordurile pe care le-a avut fiind în Uniunea Europeană. Se va transforma dintr-un  reprezentat al unei piețe cu 500 de milioane  de locuitori,  într-un stat cu 80 de milioane”, a arătat Chifu. 

Și Uniunea Europeană pierde un actor strategic, care aducea un echilibru între Franța și Germania.

“UE pierde  un actor important, un actor care, strategic, alcătuiește un echilibru major între Germania si Franța. Prin părăsirea Europei de către Marea Britanie, începem să avem o singuralitate franceză: singurul stat membru al Consiliului de Securitate al ONU, singurul stat care deține arma nucleară este Franța. În egală măsură, raportul de forțe și o creștere a Germaniei poate genera nevroze de genul celor de la  începutului perioadei interbelice sau postinterbelice. Sperăm să nu revenim la politica de anarhie și de forță”, a subliniat Iulian Chifu.

Varinata unor divergențe între Franța și Germania ar fi de nedorit, în absența  Marii Britanii, care aduce echilibru.

O idee avansată de Iulian Chifu este schimbarea procentelor de reprezentare a majorităților calificate, astfel încât Polonia și România împreună, ar putea sa ia locul Marii Britanii în echilibrarea raporturilor din interiorul UE.

“Este o idee: varianta de 2 plus 2, Franta -Germania și Polonia- România, creează o realitate care poate echilibra si o reprezentare de tipul vestul Europei - estul Europei”, a subliniat Iulian Chifu.

În final, el a menționat  că tema Brexitului se află și  pe agenda summitului european programat pe 9 mai la Sibiu, alături de viitorul Uniunii Europene în următorii 5 ani.

Video: Emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină, ediția din 8/9 aprilie 2019


Etichete Preşedinţia României la Consiliul UEViitorul Europeiperspectivele evoluţiilor contemporaneBrexitMarea BritanieUERomânia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live