Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Conferinţă "Protejarea egalităţii şi a drepturilor omului în UE"

Conferinţa desfăşurată la Dublin a avut o importanţă deosebită pentru garantarea protecţiei drepturilor fundamentale şi aplicării unui tratament egal tuturor cetăţenilor din UE.

EuranetPlus.

Articol de Arina Petrovici, 10 Mai 2013, 20:08

La Dublin, s-a încheiat vineri o conferinţă dedicată protejării egalităţii, drepturilor omului şi domniei legii, organizată de preşedinţia irlandeză a Uniunii Europene.

“Conferinţa are o importanţă deosebită pentru garantarea protecţiei drepturilor fundamentale şi aplicării unui tratament egal tuturor cetăţenilor din Uniunea Europeană” – spunea, în deschiderea evenimentului de la Dublin, ministrul irlandez al Justiţiei, Egalităţii şi Apărării, Alan Shatter.

Potrivit acestuia, obiectivul dezbaterii a fost reafirmarea şi stimularea unei mai bune cooperări între statele membre ale Uniunii Europene, pentru descurajarea actelor de xenofobie, rasism, intoleranţă şi antisemitism şi astfel, asigurarea că drepturile omului continuă să fie pe deplin protejate şi constituie o prioritate.

Audio: Conferinţă dedicată protejării egalităţii, drepturilor omului şi domniei legii, organizată la Dublin.

Ministrul Shatter a ţinut să precizeze că această conferinţă reflectă, totodată, angajamentul său personal de a promova, prin intermediul preşedinţiei irlandeze a Consiliului Uniunii Europene, dialogul privind protejarea drepturilor fundamentale şi promovarea domniei legii în Europa.

Au fost prezenţi reprezentanţi guvernamentali şi personalităţi ale societăţii civile din statele membre ale Uniunii Europene şi din ţările candidate.

Timp de două zile, participanţii la conferinţă au examinat oportunităţile de consolidare a acordurilor instituţionale dedicate egalităţii şi protejării drepturilor fundamentale şi, în particular, rolul instituţiilor naţionale dedicate drepturilor omului şi luptei împotriva discriminării.

De asemenea, ei au discutat pe marginea expertizei Agenţiei Europene pentru Drepturile Fundamentale, a bunelor practici şi a recentelor evoluţii în domeniu în statele membre.

Nu în ultimul rând, participanţii au analizat diverse idei legate de modalităţi de protejare mai eficientă a drepturilor fundamentale şi a egalităţii de şanse, variante de limitare a infracţiunilor cu motivaţie rasistă, a homofobiei ori a antisemitismului, precum şi de combatere a discriminării şi de promovare a domniei legii în Uniune, atât la nivel european, cât şi naţional.

Să mai spunem, la final, că unul dintre obiectivele preşedinţiei irlandeze a Uniunii este dezvoltarea programului Comisiei Europene privind drepturile şi cetăţenia, care are drept scop promovarea respectului faţă de drepturile fundamentale ale cetăţenilor europeni, inclusiv egalitatea de gen.