Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Conferinţa ONU pe tema schimbărilor climatice, la Varşovia

Uniunea Europeană anunţă că urmăreşte adoptarea unui pachet echilibrat de decizii care să promoveze politicile climatice la nivel internaţional.

Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 12 Noiembrie 2013, 07:38

Cea de-a 19-a ediţie a Conferinţei ONU pe tema schimbărilor climatice a început luni la Varşovia.

Recent, Comisia Europeană a avertizat că şansele de a limita încălzirea climei la 2 grade Celsius în cursul acestui secol au scăzut considerabil.

La Varşovia se încearcă aşezarea pietrelor de temelie pentru un acord viitor, cel mai probabil cu orizont anul 2015.

În următoarele zile însă se vor purta negocieri intense sub presiunea datelor care arată că ritmul de încălzirea globală cauzată de emisiile de gaze de seră este alarmant.

Audio: Conferinţa ONU pe tema schimbărilor climatice, la Varşovia.

Un raport ONU recent, la care s-a referit comisarul european pentru schimbări climatice, Connie Hedegaard, evidenţiază diferenţele între ce se promite şi ce se pune în practică.

"Acel raport arată că 60% din emisiile cu efect de seră provin din ţările în curs de dezvoltare şi doar 11% din Europa. Aceasta înseamnă că nu putem combate schimbările climatice decât dacă toate părţile sunt implicate", a declarat Connie Hedegaard.

Uniunea Europeană anunţă că urmăreşte adoptarea unui pachet echilibrat de decizii care să promoveze politicile climatice la nivel internaţional.

Deciziile, se arată într-un comunicat, trebuie să îmbunătăţească punerea în aplicare a măsurilor deja convenite în domeniul climei şi să ducă mai departe eforturile de a diminua şi mai mult emisiile globale de gaze cu efect de seră până în 2020.

Connie Hedegaard susţine însă că actualul protocol de la Kyoto, pentru moment singurul document care limitează poluarea, nu ar trebui înlocuit, ci continuat printr-o fază a doua, adică inclusiv prin extinderea lui deoarece documentul vizează doar statele industrializate cu excepţia notabilă a Statelor Unite care nu l-au ratificat.

Acordul de la Kyoto nu acoperă însă decât 15% din emisiile totale de gaze cu efect de seră şi nu vizează China, cel mai mare poluator din lume.

La Conferinţa Naţiunilor Unite de la Varşovia participă peste 190 de state.

Reprezentanţii Comisiei Europene sunt aşteptaţi să prezinte inclusiv informaţii cu privire la acordarea în continuare de finanţare pentru politicile climatice în favoarea ţărilor în curs de dezvoltare care ar putea depăşi 5,5 miliarde de euro.