Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Joi, 09 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Moţatu

15 Noiembrie 2016
Vizualizari: 1320
Comentează add

Participanţii au convenit că guvernele trebuie să garanteze o finanţare durabilă pentru serviciile publice de radio şi televiziune, colectate în mod ideal printr-o taxă.

Conferință EBU: finanţare durabilă pentru serviciile publice

sorin-motatu

 

Peste 100 de delegaţi din 19 ţări din Europa Centrală şi de Est şi din alte regiuni s-au reunit la Praga săptămâna trecută pentru a discuta despre necesitatea de a asigura independenţa şi viabilitatea servicilor publice de radio şi televiziune, care se confruntă în prezent cu numeroase provocări.

Reprezentanţi ai serviciilor publice de radio şi televiziune, parlamentari, diplomaţi, oameni de ştiinţă şi experţi dintr-o serie de organizaţii, inclusiv Consiliul Europei, Comisia de la Veneţia, OSCE şi Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, au dezbătut timp de două zile modul în care seriviciile publice de media poate să funcţioneze şi să se dezvolte independent de controlul politic.

Serviciile publice de radio şi televiziune sunt piatra de temelie a unei societăţi democratice, dar libertatea presei a fost compromisă în unele ţări din Europa, de curând, se afirmă într-un comunicat de presă dat publicităţii de Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune la sfârşitul Conferinţei de la Praga.

Independenţa instituţională şi editorială este esenţială pentru ca serviciile publice de media să fie funcţionale, asigurând emiţătorul că acţionează întotdeauna în interesul publicului său. Conferinţa de la Praga cere Parlamentelor naţioonale să găsească voinţa politică de a proteja serviciile publice de radio şi televiziune şi de a folosi forţa şi influenţa lor pentru a pune în aplicare legislaţia existentă, care protejează libertatea de exprimare.

Libertatea mass-media nu poate fi garantată fără o finanţare viabilă, iar multe state, cum ar fi Bosnia şi Herţegovina, se confruntă cu o lipsă a fondurilor necesare şi cu sisteme de colectare a taxelor învechite.

Participanţii la Conferinţă au convenit că guvernele trebuie să garanteze o finanţare durabilă pentru serviciile publice de radio şi televiziune, colectate în mod ideal printr-o taxă de licenţă, astfel încât acestea să rămână răspunzătoare faţă de cetăţeni şi nu faţă de parlamentari.

Conducerile independente pentru serviciile publice de radio şi televiziune este o altă chestiune esenţială. Membrii organelor de supraveghere ar trebui să aibă un mandat definitiv, care să nu se modifice în funcţie de cine este la putere, şi să fie capabili să-şi exercite atribuţiile fără amestec politic.

Totodată, conferinţa a analizat modul în care serviciile publice de radio şi televiziune pot combate discursul instigator la ură - atât prin prevenirea difuzării acestuia, cât şi prin adoptarea unor măsuri vizând punerea sa în context şi demonstrarea caracterului său dăunător.

Rolul acestor servicii este de a promova incluziunea şi coeziunea socială şi de a asigurara o diversitate a percepţiilor şi o cultură a toleranţei.

Adresându-se participanţilor la conferinţă, Directorul General al EBU, Ingrid Deltenre, a spus: "Serviciul Public de Media este o oglindă a societăţii, a democraţiei şi a instituţiilor sale democratice. Datoria serviciilor publice de media este de a asigura că societatea lărgită înţelege rolul şi impactul pe care acestea îl au în toate aspectele vieţii, de la cultură, la tehnologie şi economie".

Participanţii la conferinţă au adoptat un set de concluzii şi recomandări asupra căilor de urmat, concluzii ce vor fi împărtăşite mai multor părţi implicate, inclusiv în cadrul colocviului anual al Comisiei Europene asupra Pluralismului Media şi Democraţiei din această săptămână.

Totodată, participanţii au adoptat trei declaraţii asupra situaţiei îngrijorătoare privind la libertatea presei în Turcia şi a situaţiei finanţării serviciilor publice în România şi în Bosnia şi Herţegovina.

Scrisoare a directorului EBU către liderul PSD, Liviu Dragnea

Scrisoare a secretarului general al PBI către preşedintele Klaus Iohannis


Etichete taxa radio-tvEBUconferințăservicii publice de radio și televiziune

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live