Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Conferinţă dedicată persoanelor cu dizabilităţi, la Bruxelles

Conferinţa începută luni, sub auspiciile Comisiei Europene, îi are în centru în mod special pe copiii şi adolescenţii care suferă de o formă de handicap.

Conferinţă dedicată persoanelor cu dizabilităţi, la Bruxelles

Articol de Mihaela Mihai, 08 Decembrie 2015, 10:37

Bruxelles-ul găzduieşte pentru două zile o conferinţă dedicată persoanelor cu dizabilităţi şi modului în care Uniunea Europeană le poate face mai uşoară integrarea în societate.

Conferinţa începută luni, sub auspiciile Comisiei Europene, îi are în centru în mod special pe copiii şi adolescenţii care suferă de o formă de handicap.

A fost trecută în revistă situaţia actuală din statele membre ale Uniunii Europene , cu accent pe modul în care este asigurat accesul la educaţie. Sunt prezenţi reprezentanţi ai organizaţiilor care se ocupă de persoanele cu dizabilităţi, responsabili guvernamentali din mai multe state membre sau ai mediului academic.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

La rândul lor, oficiali ai Agenţiei europene pentru Drepturi Fundamentale participă la discuţii.

Zilele trecute, Agenţia a dat publicităţii un raport în care atrage atenţia că minorii cu dizabilităţi se confruntă cu numeroase bariere în viaţa de zi cu zi: sunt excluşi în multe cazuri din societate, nu au acces la servicii medicale, nu li se respectă drepturile,sau sunt supuşi discriminărilor şi cad victime violenţei fizice, sexuale sau psihice.

Mâine în a doua zi a conferinţei, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale, Marianne Thyssen, va anunţa câştigătorii Premiului Acces City pe anul viitor, care recompensează oraşele care depun eforturi pentru a deveni cât mai accesibile pentru toţi locuitorii săi.

Săptămâna trecută, în ajunul Zilei Internaţionale pentru Persoanele cu dizabilităţi, tot Marianne Thyssen a făcut public, în numele Comisiei, un Act european privind accesibilitatea.

Prin acest document, executivul comunitar vrea să stabilească cerințe comune în materie de accesibilitate pentru anumite produse și servicii cheie în încercarea de a ajuta persoanele cu handicap să participe pe deplin în societate.

În fapt este o propunere de directivă care își propune să îmbunătățească funcționarea pieței interne şi să permită persoanelor cu handicap să beneficieze de creșterea ofertei de produse și servicii accesibile la prețuri mai competitive.

Actul vizează în mod special accesul la bancomate și servicii bancare, la calculatoare, telefoane și echipamente TV, servicii de telefonie și audiovizuale, transport, cărți electronice și comerț electronic.

De oferta mai bogată pot beneficia, de asemenea, cetățenii în vârstă cu nevoi de accesibilitate similare, precum și alte persoane din publicul larg care se confruntă cu dificultăți în urma unui accident sau cu o boală temporară.

Potrivit statisticilor, aproximativ 80 de milioane de persoane din Uniunea Europeană sunt afectate de un handicap într-o anumită măsură.

Din cauza îmbătrânirii populației, numărul ar putea crește la 120 de milioane de persoane până în 2020.