Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Sâmbătă, 30 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petruţ Hîrţescu

29 Martie 2020
Vizualizari: 431
Comentează add

Conferință de presă la sediul MAI(VIDEO+TEXT)

petrut-hirtescu

  Declarații de presă la sediul MAI. Foto:Arhiva/ Captură video.

LIVE VIDEO: Conferință de presă la sediul MAI

Marcel Vela: Bună seara! Suntem astăzi în fața dumneavoastră pentru a vă prezenta principalele activități desfășurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne pentru prevenirea răspândirii cu noul tip de coronavirus, dar și ce alte măsuri de ordin legislativ, administrativ şi operațional luăm pentru a crește gradul de protecție al cetățenilor. Sunt măsuri dure, poate cele mai dure pe care le-a avut România ultimilor zeci de ani, pentru că asta o cere situația în care ne aflăm. Așa cum v-am mai spus, este dureros momentul prin care trecem este greu să ți se îngrădească unele drepturi și este greu ca libertatea să depindă de o declarație. Gândiți-vă totuși că, nerespectându-le, putem ajunge la adevărate tragedii. Vă asigur că Ministerul Afacerilor Interne va analiza în permanență măsurile și rezultatele acestora. Vă asigur că măsurile dispuse se vor ridica sau relaxa atunci când suntem convinși că s-a limitat sau diminuat răspândirea acestui cumplit virus, lucru realizabil doar dacă respectăm distanțarea socială și reducem la minim interacțiunea între persoane. Suntem în prima linie, suntem la datorie și vă suntem alături prin tot ceea ce facem. Ţin să mulțumesc angajaților Ministerului Afacerilor Interne, celor din Ministerul Sănătății și celor din Ministerul Apărării Naționale pentru eforturile susținute, dar și celor dragi lor pentru înțelegere și suport. Trebuie să dăm dovadă de solidaritate și de apreciere a semenilor, să oferim sprijin necondiționat celor care au nevoie, dar să respectăm legile și măsurile luate. Putem reuși prin gesturi și printr-un comportament corect, responsabil și susținut. Ne aflăm în fața unui examen greu cu toții care se întinde pe o perioadă încă necunoscută, dar al cărui final îl putem stabili doar noi, dacă vom realiza fiecare că suntem o națiune puternică și unită în aceste clipe grele.

Marcel Vela:/ Tricolorul, imnul național și dragostea față de viitor au fost gândurile și speranțele tuturor înaintașilor noștri care au luptat pentru România. Vă rog să îmi permiteți să vă prezint acum modificările aduse prin Ordonanța Militară nr. 4 pe care am supus-o aprobării astăzi domnului prim-ministru Ludovic Orban și domnului președinte Klaus Iohannis. Ordonanța a fost evaluată, conform decretului prezidențial, în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență. Sunt câteva domenii la care am intervenit, unele noi pe care le-am abordat și unele zone pe care le-am îmbunătățit ca și administrare și gestionare. În primul rând am clarificat cu privire la circulația persoanelor cu vârste de peste 65 de ani un interval orar în care pot să își rezolve și probleme de natură medicală, precum ar fi tratamente oncologice, planificate, dializă, deplasare care se poate face folosind mijloacele proprii sau ale familiilor lor, ale susținătorilor, mijloace de transport sanitar speciale, toate acestea făcându-se în intervalul orar normal şi după ora 13:00 și înainte de ora 11:00, adică pe întreaga perioadă a zilei - repet, pentru tot ceea ce ține de zona medicală. Totodată, am permis deplasarea în afara locuinței sau a gospodăriei persoanelor în vârstă de peste 65 de ani și în intervalul orar 20:00- 21:00 pentru a asigura nevoile animalelor de companie sau domestice. Pentru ieșirile în acest scop și în acest interval nu este nevoie de declarație pe proprie răspundere.

/Marcel Vela: Așadar, prin acest articol, am încercat să venim în sprijinul persoanelor care au peste 65 de ani, alocând întreaga zi pentru problemele medicale și încă un interval orar pentru a ieși în afara gospodăriei sau locuinței, spre rezolvarea acestor probleme personale legate de nevoile animalelor de companie sau domestice. Totodată, tot pentru persoanele în vârstă de peste 65 de ani am clarificat în următorul articol condițiile în care pot fi sprijinite de către operatorii economici care desfășoară activități comerciale, aprobate prin ordonanțele anterioare, cum ar fi vânzarea de produse sanitare de strictă necesitate sau alimentare, astfel încât în intervalul cuprins între orele 11:00 și 13:00 să faciliteze cu prioritate accesul persoanelor de peste 65 de ani în aceste spații comerciale. Am abordat și un alt domeniu cu privire la cei care nu respectă condițiile de izolare sau de carantinare. Așadar, împreună cu colegii din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, cu cei din Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, am stabilit că cei care sunt în izolare la domiciliu, identificați și verificați ca atare, dacă încalcă regulile izolării, intră direct în carantină, cu condiția în care obligatoriu vor suporta toate cheltuielile care implică această carantinare.

(PH)


Etichete MAIordonanta militaraMarcel Vela(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live