Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA Duminică, 07 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

26 Octombrie 2020
Vizualizari: 341
Comentează add

TEXT

Conferinţă de presă a premierului României, Ludovic Orban, la Paris

radio-romania-actualitati

Foto: Gov.ro.

Reporter: Două precizări, după care, ştiu că timpul este limitat din motive de pandemie, aceasta ar fi şi întrebarea... V-aţi asumat un risc destul de mare, sunt peste 52.000 de cazuri în momentul de faţă de la o zi la alta în Franţa în ceea ce priveşte SARS-CoV-2, pe locul 5, şi iată că aţi discutat şi despre domeniul sanitar şi de o colaborare pe domeniul sanitar, menţionată de altfel de omologul dvs francez. Ce ar presupune această colaborare?


Ludovic Orban: Schimb de experienţă, susţinere reciprocă, poziţii comune la nivel european în reglementările care vizează domeniul sănătăţii şi multe alte aspecte comune. Am uitat să vă precizez că faptul că această vizită a avut loc arată că este extrem de importantă, atât pentru Franţa, cât şi pentru România, pentru că e evident că această vizită are loc într-un context pandemic care ar fi putut duce la amânarea vizitei şi din punctul nostru de vedere, faptul că această vizită s-a derulat, și mai ales cu efectele asupra colaborării între Franța și România, este un lucru extrem de important. De asemenea, am şi remarcat în declarație, sunt primul prim-ministru care are o întrevedere oficială cu premierul Jean Castex, de la învestire, care cred că şi acest amănunt nu este lipsit de semnificație și arată relațiile extrem de bune care există între Franța și România și dorința de aprofundare a acestei colaborări. În ceea ce privește riscurile, atâta timp cât ne protejăm, atâta timp cât respectăm regulile, riscurile sunt minime.


Reporter: Interesant este că, dacă veţi apuca să vedeţi, pentru că ştim că de la ora 21:00 este stare de urgență și nu se poate ieşi pe stradă, în ceea ce privește partea de restaurante, bistrouri, în ciuda acestui număr foarte mare de cazuri, francezii, spre exemplu, în continuare mănâncă în spaţii închise; în ceea ce privește spațiile deschise, distanța nu este foarte mare, motiv pentru care ne întrebăm la nivelul țării noastre de ce asemenea restricții destul de dure şi, iată, Franţa, locul 5 la nivel mondial, chiar dacă a impus această stare de urgență și nu se poate ieşi pe străzi...


Ludovic Orban: După ora 21:00 până la ora 6:00 dimineață, nu se poate ieși pe stăazi, nu se poate consuma nimic.


Reporter: Eu mă refeream în timpul zilei, modalitatea în care...


Ludovic Orban: Ffiecare țară a avut propriile măsurile pe care le-a aplicat. În ceea ce ne privește pe noi, nou nu aplicăm măsurile la nivel național. În ceea ce privește funcționarea restaurantelor, cafenelelor, bistrourilor, ea depinde de indicele de răspândire a virusului, de numărul de persoane infectate la mia de locuitori pe ultimele 14 zile. Închiderea restaurantelor nu apare decât la un indice de peste 3 la mie, în rest activitatea restaurantelor și cafenelelor este permisă. Sunt în schimb alte țări care au luat decizia să închidă restaurantele și cafenelele. Fiecare țară a luat măsurile, așa cum au considerat, așa cum a considerat că este mai util și mai eficient în combaterea pandemiei, pentru că în fiecare țară sursele de infectare sunt diferite și, în funcție de ce a rezultat din anchetele epidemiologice, probabil fiecare țară a luat anumite seturi de măsuri de a opri răspândirea virusului.


Daniela Coman, Radio România Actualităţi: În majoritatea ţărlor europene, inclusiv în Franţa, se vorbeşte de o posibilă reizolare a populaţiei, poate pe plan local. E posibil să se întâmple şi la noi, şi dacă se va întâmpla, cum vedeţi desfăşurarea campaniei electorale şi a alegerilor din 6 decembrie?


Ludovic Orban: La ce izolare vă referiţi?


Daniela Coman: Carantinarea aceasta, cum a fost în primăvară. Majoritatea ţărilor vorbesc despre asta, inclusiv în Franţa se vorbeşte, să se ia măsura reizolării populaţiei la domiciliu.


Ludovic Orban: Nu avem în discuții o astfel de eventualitate, în momentul de față. Noi am adoptat un set de măsuri care țin cont de modul de transmitere a virusului și așteptăm să vedem eficiența acestor măsuri. Din punctul nostru de vedere, cu cât mai mulți români respectă regulile de protejare, de protecție sanitară, cu atâta viața poate fi mai normală și obiectivul nostru este să nu afectăm economia în niciun fel, să asigurăm funcționarea economiei, să luăm cât mai puține măsuri de restricționare și ne dorim ca oamenii să aibă o viață cât mai aproape de normal, dar repet, cu condiția respectării normelor de protecție a sănătății, care sunt simple, nu sunt complicate: portul măştii, igiena sanitară, păstrarea unei distanțe fizice de protecție sanitară, evitarea atingerii unor obiecte pe care le ating alții sau dezinfectarea mâinilor după atingerea unor astfel de obiecte. Lucrurile nu sunt foarte complicate. Dacă oamenii respectă regulile, riscul de transmitere se diminuează drastic și nu este nevoie să luăm alte măsuri de restricție. Mulțumim!

(Transcrierea RADOR)


Etichete ludovic orbanfranta,parispremierconferinta de presa(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live