Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Conferinţa "Criza economică şi modelul social european"

Ministrul muncii, Mariana Câmpeanu spune că politicile pentru ieşirea din criză impun renunţarea la austeritate în favoarea măsurilor orientate către creştere economică.

EuranetPlus.

Articol de Carmen Valică, 30 Mai 2013, 11:56

Investiţiile în pregătirea profesională a cetăţenilor europeni, flexibilitatea pieţei muncii şi diminuarea şomajul ridicat în rândul tinerilor s-au aflat printre temele analizate miercuri la conferinţa organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti cu tema "Criza economică şi modelul social european".

Participanţii la dezbateri au subliniat importanţa găsirii unui echilibru între competitivitate şi protecţie socială pentru asigurarea evoluţiei economice în paralel cu soluţii pentru bunăstarea populaţiei.

Prezentă la dezbateri, ministrul muncii, Mariana Câmpeanu a subliniat că politicile pentru ieşirea din criză impun renunţarea la austeritate în favoarea măsurilor orientate către creştere economică şi ocupare a forţei de muncă.

Audio: "Criza economică şi modelul social european".

În ton cu opiniile unei mari părţi a politicienilor europeni, renunţarea la austeritate trebuie făcută cu menţinerea disciplinei financiare.

În opinia Guvernului României, a arătat ea trebuie acordată mai multă atenţie categoriilor sociale afectate de criză.

Promovarea măsurilor de reintegrare pe piaţa muncii s-a conturat în timpul dezbaterilor ca fiind una dintre priorităţile europene.

Egbert Holthuis este, în cadrul Comisiei Europene, şef al Departamentului Europa 2020 – Politici Sociale:

''Dacă ne referim la investiţia în dezvoltarea profesională a populaţiei, trebuie să ţinem cont de faptul că e necesară luarea în considerare a mai multor aspecte. Printre acestea, un sprijin adecvat în privinţa veniturilor generate de pregătirea profesională, activarea serviciilor şi a măsurilor preventive - toate în paralel, Nu putem lăsa oamenii să trăiască din ajutoare sociale, trebuie să îi ajutăm să se integreze pe piaţa muncii''.

Expertul european a salutat faptul că România pregăteşte o strategie pentru reducerea abandonului şcolar şi intenţionează să relanseze sistemul învăţământului vocaţional.

El a arătat că Românie este printre ţările cu cele mai mici cheltuieli pentru politici sociale şi a subliniat că mai importante decât cheltuielile, sunt rezultatele.

Printre obiectivele Uniunii Europene pentru 2020 se află o rată de ocupare a forţei de muncă de 75 % în rândul populaţiei cu vârste cuprinse între 20 şi 64 de ani.

Modelul social european se bazează pe principiul potrivit căruia progresul economic şi progresul social sunt inseparabile.